[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Romeins genieten in Museum Swaensteyn"

Romeins genieten in Museum Swaensteyn
trefwoorden: Romeins - eetgewoonten
De oude Romeinen wisten wat genieten was: in een oud Romeins kookboek uit de eerste eeuw staan recepten voor heerlijkheden als flamingotongetjes, dolfijnenballen en gevulde baarmoeder.
Tegen de Romeinse gewoonten in mogen in Voorburg ook de vrouwen aanschuiven aan de Romeinse dis. (foto Jos van Leeuwen) Op het Romeinse diner, dat afgelopen zaterdag werd gegeven in Museum Swaensteyn, hield chef Onno Jauernig het iets dichter bij huis. Hij trakteerde op eieren met pijnboompittensaus, struisvogelragout, Lucaanse worstjes en varkensvlees met abrikozen, maar exotisch was het evengoed. Het Romeinse dineravondje was een lang gekoesterde wens van museumconservator
Alexandra Oostdijk. Nu de grote expositiezaal leegstaat, in afwachting van de volgende tentoonstelling, heeft ze haar kans waargenomen. In het verlengde van een op kinderen gerichte tentoonstelling rond eten liet ze Jauernig, die de Romeinse keuken als zijn hobby beschouwt, een exotisch buffet samenstellen. De expositieruimte werd tijdelijk dinerzaal.
Ondanks de pittige prijs van het diner, 35 euro, was elk plaatsje aan de lange eettafel bezet. Enkele tientallen liefhebbers waren op het eetfestijn afgekomen: leden van de Archeologische Werkgroep, de Voorburgse oud-wethouder Jan Willem Eggink, tegenwoordig voorzitter van de landelijke vereniging van amateur-archeologen, en het bestuur van de Historische Vereniging Voorburg - dat het etentje aangreep om feestelijk afscheid te nemen van het bestuurslid, Wiard Beek.

Plengoffer
Yvonne de Raadt, vriendin van Oostdijk en de motor achter tal van culturele activiteiten in Voorburg, was er met haar familie. De Raadt bracht voor aanvang van het diner een plengoffer aan Bacchus, de Romeinse god van de wijn. Dat deed ze door een glas mulsum, Romeinse gekruide wijn, op de vloer uit te gieten.
Er werd niet aan tafel gelegen, zoals de Romeinen deden, want daar was de zaal in Swaensteijn niet groot genoeg voor. Oostdijk en stagiaire Miriam van der Meer bedienden hun gasten ook niet in een Romeinse tunica. Daar was het te warm voor, legde Oostdijk uit. Maar er gebeurde wel meer dat niet in
overeenstemming was met de Romeinse gewoonten. Zo zaten er vrouwen aan tafel en dat kon in de Romeinse tijd echt niet, volgens Oostdijk. Wel wees ze volgens de Romeinse traditie een wijnmeester aan, een soort Romeinse sommelier, dat was Wiard Beek.
Oostdijk onderhield het gezelschap met allerlei wetenswaardigheden over de Romeinse gastronomie. Ze vertelde over muizen die werden verdronken in rode wijn, en ranzig vlees waarvan de bedorven smaak werd gecamoufleerd met veel kruiden. "De Romeinen hadden sterke magen", zei Oostdijk, net voordat de
hoofdgang werd opgediend. "Ik hoop dat u die ook hebt".
bron: Haagsche Courant, 1 juni 2003