[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Geldersche Toren bestormd"

Geldersche Toren bestormd
trefwoorden: geldersche toren - Spankeren - 17e eeuw - veldslag
Doorgaans een oase van rust, nu het toneel van historische veldslagen, wandelaars in de kasteeltuin en bezoekers die de binnenkant bewonderen.
De openstelling van de Geldersche Toren is een groot succes.
Hij heeft nog geprobeerd de troepen van graaf Hendrik van den Bergh tegen te houden, maar het mocht niet baten; de Geldersche Toren wordt geplunderd, de kasteelheer verzopen in de gracht en zijn vrouw verkracht door de brute soldaten.
Dit schouwspel, dat zich oorspronkelijk afspeelde in 1624, was afgelopen weekeinde twee keer te zien bij de Geldersche Toren in Spankeren. Leden van de Bergsche Battery uit Geertruidenberg, gestoken in historische kostuums en zwaar bewapend met perfect nagemaakte zwaarden en ander materieel, beeldden de bestorming en plundering levensecht uit.
Het is een van de activiteiten die zich vrijdag, zaterdag en zondag rond het uit 1868 daterende kasteeltje afspelen. In samenwerking met Belangenvereniging Spankeren heeft bewoner Ruben Ruyten besloten zijn terrein eenmalig open te stellen voor het publiek. Ruim tweeduizend mensen maken van die gelegenheid gebruik.
Het is voor het eerst in zeker dertig jaar dat de Geldersche Toren weer toegankelijk is voor inwoners van Spankeren en omgeving. In de eerste helft van de vorige eeuw vonden er vaker feesten plaats op het 'Versailles aan de IJssel', zoals het lyrisch werd omschreven. Ook de harmonie hield er in die tijd concerten, de schaatsvereniging kon op de sloten en grachten terecht en de oranjevereniging begon er haar festiviteiten.
Maar voor zover Spankerenaar-in-hart-en-nieren Gerard Hummelman zich kan herinneren, was de laatste decennia slechts de oprijlaan toegankelijk voor buitenstaanders, en bleef de rest gesloten. Hummelman is een van de initiatiefnemers voor de expositie over de Geldersche Toren, die in de oranjerie op het terrein is ingericht. Uit de archieven van Belangenvereniging Spankeren en privécollecties (ook van de familie Ruyten) is een uitgebreide tentoonstelling samengesteld over de vijf eeuwen historie van het markante bouwwerk dat vaak het toneel is geweest van aanvallen van buitenaf.
De expositie trekt veel bekijks. Ook de tuin van de Geldersche Toren wordt veelvuldig bewonderd. "We komen hier heel vaak voorbij, maar zijn nog nooit op het terrein geweest. Het is een voorrecht in deze mooie tuin te mogen wandelen", zegt Bep ter Hoeven uit Brummen. Haar dorpsgenoot Inge Bester vult aan: "De Geldersche Toren ligt altijd verscholen in het bos. Pas aan het eind van de herfst en in de winter kun je hem tussen de bomen even ontwaren."
Een weiland naast de toren is ingericht als plek waar historische veldslagen worden nagespeeld, compleet met knallende kanonnen, zwaardvechtende soldaten en trage sterfscenes. Eromheen staan tentenkampen met onder meer middeleeuwse ambachten. De amateuracteurs verblijven er het gehele weekend en gaan volledig op in hun rol.
'Kasteelheer' Ruben Ruyten is goed te spreken over het evenement. "Je weet vooraf niet wat voor publiek je in huis haalt. Ik hoor alleen positieve geluiden, en alles verloopt prima. De belangstelling voor de rondleidingen door de Geldersche Toren, vrijdag, was veel groter dan verwacht. De andere dagen hadden we op iets meer bezoekers gerekend, maar we draaien in elk geval quitte.
bron: De Gelderlander, 2 juni 2003