[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Kerkje Blokker zoekt klokkenluiders (m/v)"

Kerkje Blokker zoekt klokkenluiders (m/v)
trefwoorden: kerk - Blokker - klok
In het torentje van de hervormde kerk aan de Westerblokker hangt Salvador. Het is een eeuwenoude bronzen kerkklok, die nog met de hand moet worden geluid.
Vrijwilliger Wim van Hilten weet uit eigen ervaring hoe zwaar dat is. Vandaar zijn oproep: klokkenluiders (m/v) gezocht.
"Deze klok heeft vanaf 1537 een functie voor de gemeenschap in dit dorp'', stelt van Hilten, die ook fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad van Hoorn is. "Dat blijkt ook uit de historie, want de kerkklokken waren er niet alleen om de mis aan te kondigen. Het geluid was ook een alarmsignaal in gevaar van nood.'' Boven in het torentje wordt dat bevestigd door de inscriptie op de rand van het bronzen gevaarte. Dat betekent vrij vertaald: 'Salvador heet ik, de levenden roep ik, de doden overlui ik. Goebel Sael heeft mij gegoten in 1537'.
De kerktoren is eigendom van de gemeente Hoorn. De kerkklok heeft nog steeds een functie. De kleine groep vrijwilligers van de kerk, waaronder Van Hilten, stroopt af en toe de mouwen op om bijvoorbeeld tijdens de dodenherdenking aan het touw te trekken. Want dat is de bijzonderheid aan de Westerblokker. Geen automaten of machines, maar Middeleeuws handwerk.
"En dat is best zwaar'', stelt Van Hilten. "Zeker wanneer je een kwartier lang aan de bel moet hangen''. Vandaar de oproep van de kerkelijke gemeente: klokkenluiders gevraagd. Mannen of vrouwen die de fysieke inspanning niet uit de weg gaan om een traditie in ere te houden. Tegelijkertijd gaan de vrijwilligers binnenkort ook beginne met onderhoud aan het kerkhek. "Deze kerk kan altijd wel wat nieuwe handen gebruiken. Je krijgt er ook iets voor terug; licht werk in de buitenlucht en zuivere koffie met koek.''
Bron: Noordhollands Dagblad, 28 mei 2003