Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Culemborgse Kapel voer voor slopershamer

Utrechts Nieuwsblad, 280503
De miljoenenverbouwing van de Kapel tot nieuw theater en bestuurlijk centrum voor de gemeente Culemborg is van de baan. Het zwaar verwaarloosde pand ter grote van een fikse kerk gaat tegen de vlakte. De bedoeling is om op dezelfde plek een nieuw theater - annex raadszaal te bouwen.
Dit is de strekking van een besluit dat het Culemborgse college gisteren heeft genomen. Over dit besluit is in geheim overleg met de fracties al overeenstemming bereikt. De beslissing verrast niet echt; een maand geleden werd deze al een maand uitgesteld en ook de maanden daarvoor viel een sterk tanend politiek enthousiasme te bespeuren over de verbouwplannen waarover al zeker zes jaar oeverloos wordt gewikt en gewogen.
Voorzitter Y.Jakobs voorzitter van de oudheidkundige vereniging A.W.K. Voet van Oudheusden reageert ‘verdrietig maar niet verbaasd’.
,,De politiek heeft zolang gedraald dat het pand zowat op instorten staat. Als je vervolgens aan de verbouwing een enorm prijskaartje hangt, dan is het logisch dat niemand het meer ziet zitten. Maar het gaat hier om het laatste grote gebouw dat er nog over is van de Culemborgse Papenhoek. Alle grote kardinalen van Nederland hebben ooit het vak in dat hoekje van Culemborg geleerd en straks is er niets meer dat nog aan die rijke historie herinnerd,’’ aldus Jakobs, die overigens in het geheel niet van katholieke huize is.
De belangrijkste overweging voor het afblazen van de plannen is geld. Het goedkoopste verbouwplan (investering van 9,55 miljoen euro) dat op tafel lag zou (rente, afschrijving en jaarlijkse exploitatielasten) zo’n 460.000 euro per jaar gaan kosten. ,,Die jaarlijkse kosten gaan bij volledige nieuwbouw omlaag naar een bedrag van tussen de één en twee ton. Er leven in de stad nog heel veel meer wensen. En dan is het de vraag of de monumentale waarde van het pand zo’n ontzettend hoog bedrag waard is. Ons antwoord is dus ‘nee’,’’ zegt wethouder J.Marringa.
Ook de Stichting Beschermd Stadsgezicht Culemborg vindt de monumentale waarde van de Kapel te gering om de kosten te rechtvaardigen.
De bedoeling is om nu snel een architect aan het werk te zetten voor ‘een mooi ontwerp dat een beetje moet passen in de buurt’. Daarbij hoeven niet de contouren van de Kapel te worden gevolg. Uitgangspunt is dat gezelschappen en artiesten hun apparatuur en decors via de Ridderstraat richting de theaterzaal (240 personen) brengen. Bezoekers dienen te parkeren op de huidige parkeerplaatsen rond de stad. Theaterdirecteur J.van de Wiel heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij groot voorstander was van de verbouwing.
,,Er leefden sterke gevoelens om dat gebouw te behouden. Het nu afgeketste plan was daarvoor een goede oplossing. Maar nu er een tournure heeft plaatsgevonden ben ik pragmaticus en flexibel genoeg om te nieuwbouw op die plek een goede tweede keus te vinden.’’


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]