Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

De helende werking van honing

BN/De Stem, 210503
Grote, zwerende wonden. Afschuwelijke brandwonden. Doorligwonden die niet willen genezen. En behandelaars die zich geen raad meer weten. Een remedie uit de oudheid in een nieuw jasje kan het laatste redmiddel zijn: honing.

Moet honing in het medicijnkastje?
Op 3 september 2002 werd hij in het Universitair Ziekenhuis Gent binnengebracht met derdegraads brandwonden. Hij overleeft, maar de open wonden zijn zwaar ontstoken. De pseudomonas-bacterie heeft in dit warme en vochtige wondmilieu feest. Behandelaars trekken alles uit de kast om de ontsteking in te dammen. Flammazine, flaminal, isobetadine en andere wondpreparaten. Tevergeefs. Researchmedewerker Henk Hoeksema van het Gentse ziekenhuis: "Na drie maanden behandelen stonden we met de rug tegen de muur."
Op dat moment komt iemand met de suggestie honing te gebruiken. Bij de oude Egyptenaren stond het zoete goedje tenslotte al bekend om zijn wondhelende eigenschappen. Licht-ironisch, verontschuldigend lachje van Hoeksema: "Maar ja, een universitair ziekenhuis dat een medisch probleem wil oplossen met
honing... Waar gaan we naar toe?"
Wondbehandeling met honing is echter geen kwakzalvermethode. In de medische literatuur zijn honderden publicaties aan dit onderwerp gewijd, maar de methode is door de opmars van moderne medicijnen in de vergetelheid geraakt. In het Gentse ziekenhuis bedekken vaardige handen de grote zwerende wonden van het slachtoffer met speciale compresjes die zijn geÔmpregneerd met ecologische honing uit de wildernis van Chili. Ze meten tien bij tien centimeter en zijn te klein voor deze kolossale wonden, maar er is niets anders. Elke dag worden de honingcompresjes verwisseld. Gedurende de behandeling zullen de medewerkers liefst 5613 compresjes gebruiken waarin 17 kilo honing is verwerkt.
Hoeksema laat foto's zien van de verbijsterend snelle genezing. Binnen een maand is de huid helemaal gesloten. De pseudomonasbacterie heeft al snel na het begin van de therapie gillend de wijk genomen. Op de allerlaatste foto, onlangs genomen, omarmt de patiŽnt zijn vrouw. Zijn volle lach vertelt meer
dan duizend woorden.
Niet alleen brandwonden, maar ook andere wonden -open been, doorligwonden, een diepe wond door een ongeval- kunnen, volgens Hoeksema, met honing worden aangepakt.

Suikers
In een recente publicatie van Nederlandse onderzoekers in vakblad Annals of Plastic Surgery worden de redenen van de anti-bacteriŽle werkzaamheid van honing nog eens opgesomd. De suikers in de honing 'zuigen' het water in het wondvocht op, terwijl bacteriŽn zo graag in een vochtige omgeving leven.
Verder maakt de lage PH-waarde de microben het leven aardig zuur en bevat honing bepaalde plantaardige bestanddelen waarvan de antibacteriŽle werking is aangetoond.
Tenslotte is het broodsmeersel in staat om in de wond waterstofperoxide te produceren, een stofje dat permanent slag levert met de microben. Er zijn zelfs aanwijzingen -geen definitief bewijs- dat ziekteverwekkers waartegen antibiotica niets meer kunnen uitrichten (zoals de beruchte MRSA-bacterie)
bij honing wel het loodje leggen. Nog een ander voordeel: de snelle groei van nieuw huidweefsel.
Een van de auteurs van de hierboven genoemde publicatie is Hans Hoekstra van het Brandwonden Research Instituut dat gelieerd is aan het Brandwondencentrum in Beverwijk. Hij is voorstander van wondbehandeling met honing vanwege het ontbreken van bijwerkingen.
Samen met de Maastrichtse biochemicus Theo Postmes onderzocht hij begin jaren negentig de werkzaamheid van honing bij brandwonden. De vorig jaar overleden Postmes ontwikkelde daarop de honingzalf L-Mesitran (en het anti-maagzuurhoningkoekje Neutrel), die door zoons Joost en Isidore via het bedrijf Triticum op de markt worden gebracht.
Maar Hoekstra heeft bezwaren tegen de Mesitran-zalf en ziet meer heil in de honingcompresjes. Zo is volgens hem de dosering van honingzalf uit de tube uitermate onnauwkeurig. Bovendien kan het middel pijn veroorzaken en wordt het smeren algauw een kliederboel. Ook zet hij vraagtekens bij de toevoeging
van zeven vermeende heilzame stofjes aan L-Mesitran, zoals vitamines. "Er is geen onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen die stofjes en de werkzaamheid ervan."
De broers Postmes verwerpen de kritiek op hun zalf. Volgens hen is het aantal pijnklagers miniem en ontstaat er in normale omstandigheden zeker geen smeerboel. Hun bezwaar tegen de honingcompresjes is dat ze peperduur zijn. Dat kan kloppen: de behandeling van de brandwondenpatiŽnt in Gent kostte circa 34.000 euro.
De honingvoorstanders moeten nog een lange weg gaan om erkenning te krijgen. Zo wordt in de nieuwe richtlijnen voor de behandeling van doorligwonden het gebruik van honing niet eens genoemd. "We weten dat het een oude methode is, maar ze is niet evidencebased (wetenschappelijk bewezen)", zegt een woordvoerster van het Kwaliteits Instituut voor de Gezondheidszorg. Marja Prins van de Wound Care Society, een kenniscentrum voor wondbehandeling: "Honingbehandeling speelt nog geen rol in de richtlijnen. Toch sta ik niet afwijzend. Soms kun je een chronische wond tot heling prikkelen door een
andere aanpak."

Honing
Moet honing in het medicijnkastje? Een overzicht van wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren naar mogelijk nieuwe medicinale toepassingen van honing, nog afgezien van wondbehandeling.
De antioxidanten in honing kunnen de oxidatie van de slechte cholesterol LDL vertragen en daarmee aderverkalking helpen te voorkomen, zo meldde de Journal of Agricultural & Food Chemistry op basis van laboratoriumonderzoek Honing verbetert het uithoudingsvermogen en prestaties van duuratleten, zo
bleek volgens vakblad Experimental Biology uit proeven bij topwielrenners.
In een symposium wees de Nieuw-Zeelandse onderzoeker Peter Molan op de mogelijkheden om tandvleesontsteking met honing te behandelen. Er zijn aanwijzingen dat honingzalf Mesitran helpt bij ontsteking van de vagina, veroorzaakt door schimmels of een bacterie.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]