Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Informatie over burcht nu op bord

TC Tubantia, 270503
Het is even zoeken om de plek te vinden waar ooit de Almelose burcht De Schulenborg lag. Vanaf de Schuilenburglaan (parallel aan de Schuilenburgsingel) loopt een weggetje, eerst een stukje verhard, dan onverhard. Aan het eind daarvan ligt een glooiend weiland. Daar stond ooit de burcht.
Aan het eind van het weggetje, vlak voor het glooiende weiland, staat nu een groot informatiebord over de middeleeuwse burcht De Schulenborg. Gistermiddag werd het bord onthuld door mr. A.F.L. graaf van Rechteren Limpurg.
Over de burcht was tot nu toe nauwelijks méér bekend dan dat deze op deze plek heeft gestaan. De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek verrichtte enige tijd geleden boor-onderzoek in het weiland en op basis daarvan konden twee doorsneden en een plattegrond van de burcht worden gemaakt. Die staan nu ook op het bord.
De resultaten van het boor-onderzoek werden gistermiddag - voorafgaand aan de onthulling van het bord - in het stadhuis gepresenteerd door de archeoloog dr. A.D. Verlinde.
De burcht De Schulenborg is omstreeks 1100 gebouwd door de bisschop van Utrecht als landsheer van Overijssel. In diezelfde tijd liet de bisschop bij Ootmarsum de burcht De Hunenborg bouwen. Beide waren grensvestingen, gelegen op een zandhoogte in moerassig gebied.
De Schulenborg wordt in historische bronnen maar twee keer genoemd. De eerste keer in 1123 toen de Duitse keizer Hendrik de Vijfde de vesting belegerde. De troepen van de bisschop wisten het leger van de keizer weg te lokken door een aanval op Deventer te openen.
De tweede keer dat De Schulenborg in een bron wordt vermeld is in 1227 als de burcht wordt afgebroken. Er wordt dan vermeld dat de poorten en de houtwal van De Schulenborg worden gebruikt om de burcht van de bisschop van Hardenberg te versterken.
Een tekst met deze historische gegevens staat ook op het bord dat de graaf Van Rechteren Limpurg gistermiddag onthulde. Verder staat erop beschreven hoe De Schulenborg eruit moet hebben gezien. Het burchtterrein moet 220 bij 100 meter groot zijn geweest, met palen omheind. Op dat terrein was een zandheuvel opgeworpen met een doorsnede van zestig meter en een hoogte van circa zes meter. Daarop stond een turfstenen hoofdgebouw. Naast de hoofdburcht op de zandheuvel lag nog nog een voorburcht op een hoogte van circa één meter.
Bijzondere archeologische vondsten zijn op het terrein nooit gedaan. Sinds 1971 is het terrein van De Schulenborg een beschermd archeologisch monument.
Bezoekers van de plek moeten het doen met het informatiebord. Want, zo staat ook op het bord: ‘Het betreden van het weiland is niet toegestaan.’


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]