Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Actie tegen sloop restant kasteel Holthees

De Gelderlander, 270503
De voorburcht van het voormalige kasteel Makken in Holthees dreigt te worden gesloopt. De Stichting Erfgoed Boxmeer wil daarom de inwoners van de gemeente mobiliseren voor een actie tegen de geplande afbraak.
De voorburcht/wagenschuur, waarvan het vervallen restant te zien is vanaf de Makkenweg tussen Holthees en Vierlingsbeek, is een rijksmonument. Volgens eigenaar Hijnert is sloop gerechtvaardigd omdat ieder uitzicht op subsidiegeld voor een restauratie ontbreekt. Volgens de Stichting Erfgoed zijn met enig geduld wel degelijk subsidies te vinden om het laat-middeleeuwse bouwwerk, waarvan de eerste onderdelen dateren uit de vijftiende eeuw, te redden.
De voorburcht is het laatst overgebleven gedeelte van het voormalige kasteel Makken bij Holthees, destijds een bijzonder waterkasteel dat vele eeuwen in de regio een belangrijke rol heeft gespeeld. De eigenaar van de monumentale schuur heeft bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd omdat hij andere plannen heeft en niet op restauratie, zo die al mogelijk is, kan wachten. Het gebouw staat op instorten.
Ooit woonden in kasteel Makken de kopstukken van een machtig bolwerk tussen Holthees en Vierlingsbeek. Het dateert weliswaar uit de vijftiende eeuw maar werd door de eeuwen heen uitgebouwd tot een fraai buiten in renaissancestijl. In de negentiende eeuw kwam de klad erin en begin vorige eeuw was er niet veel méér over dan de kasteelboerderij en een deel van de voorburcht.
De boerderij sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog; het restant van de voorburcht moet er nu ook aan geloven als het aan eigenaar Heijnert ligt. Niet van harte, tekent hij aan. Heijnert, eigenaar sinds 1996, erkent de historische waarde en de mooie ligging en zegt zich te realiseren dat sloop gevoelig ligt.
De Holthezenaar laat weten ook niet tegen een restauratie te zijn. Maar restauratie kost volgens zijn eigen schatting wel ongeveer 700.000 euro en dat geld heeft hij niet. In het verleden heeft hij zelf geprobeerd fondsen te vinden om het werk te betalen. Dat is niet gelukt. Omdat het nu te gevaarlijk wordt, heeft hij sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Boxmeer.
De restanten van het kasteel staan op de Rijksmonumentenlijst. Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxmeer kan daarom de gemeente niet zelfstandig een sloopvergunning afgeven. De aanvraag moet eerst naar het rijk, dat toestemming moet geven. De vergunningaanvraag ligt tot 4 juni ter inzage op het gemeentehuis van Boxmeer.
De Stichting Erfgoed Boxmeer heeft inmidels voorbedrukte bezwaarschriften verspreid zodat inwoners van Boxmeer zich ook officieel tegen de sloop kunnen verzetten.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]