Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

'Plan Planoform moet doorgaan'

BN/De Stem, 270503
Ondernemers in de Korte- en Lange Nieuwstraat in Hulst vinden dat het Planoform-plan Onder de Toren koste wat kost moet doorgaan. Ze zijn de verpauperde straat meer dan beu en noemen de bezwaren tegen de bouw die Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten opwerpt stemmingmakerij.
De Eindhovense projectontwikkelaar wil tussen de Korte Nieuwstraat, de Lange Nieuwstraat, de Basiliekstraat en de Pierssenstraat appartementen, winkels en een ondergrondse parkeergarage bouwen. Deze plannen betekenen in een oppepper voor met name de Korte Nieuwstraat. Het was ooit een nette winkelstraat, maar ligt er nu al vier jaar verpauperd bij. Afgebrande en dichtgetimmerde panden bepalen het straatbeeld.

Kasteel
De Hulster Oudheidkundige Kring is geen voorstander van de nieuwbouwplannen. Zij rept over de aanwezigheid van resten van het Kasteel Van Maelstede en vrezen dat de werkzaamheden artefacten vernietigen. De Kring dringt daarom aan op een archeologisch vooronderzoek. Deze kosten kunnen echter zo hoog oplopen dat Planoform het plan mogelijk niet meer haalbaar acht.
"Er moet gebouwd worden en liefst zo snel mogelijk", zegt M. de Bruijn van Anno2 in de Korte Nieuwstraat. "Deze straat nodigt niet uit tot winkelen. Ik hoor het mensen vaak genoeg zeggen 'kom, we lopen terug, hier is niks'. Dat vind ik heel erg. Hier is wel wat, het zou zo'n prachtig gebied kunnen zijn."

Realiteit
Goudsmid G. de Bruijn is ronduit woest op de Oudheidkundige Kring. "Deze mensen leven niet in de realiteit. Als dat kasteel er al gestaan heeft, dan is dat destijds gebouwd om economische redenen. Nu moet er ook gebouwd worden uit economische redenen. Laat de Kring graven, fotograferen en alles vastleggen, maar dán moet de schop van de aannemer de grond in. Het is ons door de gemeente in 1991 al beloofd dat het gebied opgeknapt zou worden en er moet woord worden gehouden. Ik heb voor de Oudheidkundige Kring geen goed woord over. Ze plegen culturele terreur." De Bruijn krijgt bijval van Z. Timmer van juwelier Mehauden. "Het is wel een nobel streven van De Kring, maar er is ook nog zoiets als vooruitgang, we leven nu in de tegenwoordige tijd." Restauranthouder F. d'Hooghe van 't Hemelrijk in de Lange Nieuwstraat vindt dat Planoform een kans biedt die Hulst met beide handen moet grijpen. "De basiliek is voor vele miljoenen gerestaureerd, maar naar het gebied er omheen is niet gekeken. Onbegrijpelijk. Wij werken hier niet alleen, we wonen er ook en zowel onze gasten als wijzelf moeten tegen die verpauperde panden aankijken. De kosten voor een archeologisch onderzoek zullen wel heel hoog zijn, maar dan moet de gemeente ook maar de portemonnee trekken."

Onderhandelen
Ondernemer Th. Teirbrood van de binnenkort te openen motorshop in de Lange Nieuwstraat vindt dat de partijen met elkaar moeten onderhandelen. "Tot nu toe is er enkel fel gediscussieerd, maar er is nog geen debat gevoerd over hoe het opgelost kan worden. Natuurlijk is het voor een beginnend ondernemer fijn als hij zijn zaak heeft in een mooie buurt, voor ons kan het dus alleen maar verbeteren", zegt Teirbrood.
"In Rotterdam zie je van die verpauperde panden. In Hulst zou dat niet mogen", zegt W. Boxman namens de familie De Bruijn van het gelijknamige restaurant in de Korte Nieuwstraat. "Archeologen doen er goed aan ook eens aan anderen te denken, aan degenen die hier hun brood verdienen en wonen. Het is wel heel toevallig dat de Oudheidkundige Kring vorige week de vondst van de kasteelmuur bekendmaakte, terwijl ze al twee jaar wisten dat die muur daar zat." Slager K. Jansen meent dat in heel Hulst wel iets onder de grond zit en dat je daar de tijd niet voor kan stilzetten.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]