Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Wetenschap gedupeerd door 'roofgraven' in Irak

De Telegraaf,
Nog meer dan de plunderingen van Irakese musea, heeft het roven op historische plekken en opgravingen in Irak ernstige gevolgen voor de wetenschap. Archeoloog D. Meijer, verbonden aan de universiteit van Leiden, heeft maandag gezegd dat er op grote schaal wordt gegraven naar bijvoorbeeld kleitabletten en beeldjes.
Meijer stelt op dit moment met enkele andere wetenschappers uit Amerika en Frankrijk een boekje samen waarmee douaniers en politiemensen in Irak kunnen beoordelen of ze te maken hebben met resten van de oude Mesopotamische beschavingen. Dit boekje, dat de wetenschappers op verzoek van de internationale raad van musea samenstellen, moet binnen een week af zijn.
"We horen nu geruchten dat de eerste kleitabletten in Parijs zijn aangeboden aan een handelaar", aldus Meijer, die denkt dat van de tabletten en andere voorwerpen de prijzen uiteen lopen van 10.000 tot enkele miljoenen euro's. "Het graven gebeurt door boeren en burgers, van wie sommigen gewapend zijn. Die bieden de voorwerpen aan tussenhandelaren aan, die er vervolgens veel geld voor vragen. Dan verdwijnen die voorwerpen in de kelders van particulieren."
De gevolgen voor de wetenschap zijn ernstig, betoogt Meijer. "Het plunderen van musea spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het roofgraven heeft veel meer gevolgen. Van iets dat uit de grond is gehaald, kun je in zo'n geval niet meer de context bepalen. Een kleitablet kan bijvoorbeeld deel hebben uitgemaakt van een archief. Maar als dat tablet individueel wordt opgegraven en verkocht, kunnen de verbanden met andere documenten niet meer worden gelegd."
De schoppen en pikhouwelen worden gezet in al bestaande archeologische vindplaatsen, zoals Umma en Isin. Er valt weinig tegen te doen. "De Amerikanen bewaken veel, maar hier hebben ze geen oog voor." Meijer vertelt dat hij van een collega hoorde dat er bij Isin Amerikaanse soldaten een paar keer in de lucht schoten om de plunderaars te verjagen. "Maar op het moment dat de helikopter over de kim verdween, gingen ze natuurlijk gewoon verder."


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]