Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Romeins schip publiekstrekker

Utrechts Nieuwsblad, 260503
Zo’n 28.000 bezoekers hebben dit en vorig weekeinde een kijkje genomen bij het Romeinse schip in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn.
De organisatie spreekt over een ‘overweldigende belangstelling’. Ze had op 12.000 mensen gerekend.
Gisteren was de laatste dag dat het publiek het opgravingsterrein kon bezoeken. Rond half vier stonden er nog lange rijen auto’s te wachten voor een parkeerplaats.
,,Je gelooft je ogen niet,’’ zegt projectleider Teunissen van de gemeente Utrecht. ,,We hadden verwacht dat het schip wat los zou maken, maar dat er zóveel bezoekers zouden komen, nee.’’ Hij schat dat 60 procent van de bezoekers uit de regio komt, de rest vanuit andere delen van het land.
De vier publieksdagen zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen. ,,Vandaag, zondag zijn 10.000 mensen wezen kijken. Ik ben net nog even bij de EHBO-tent geweest. Ze hebben de hele dag maar één pleister hoeven te plakken.’’
Het Romeinse schip wordt de komende weken gereedgemaakt voor transport naar het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologie in Lelystad. Die klus staat gepland voor half juni.
In Lelystad wordt het schip geconserveerd en gerestaureerd. Dat gaat enkele jaren duren; het gevaarte gaat in een bad met kunsthars, dat ervoor zorgt dat het hout weer hard wordt. Daarna keert het schip terug naar Utrecht.

Museum
De gemeente Utrecht onderzoekt de mogelijkheid in Leidsche Rijn een museum te bouwen over de Romeinen. Daar zou het schip een plaatsje moeten krijgen.
Het schip is 1800 jaar oud en 25 meter lang. Het werd in 1997 bij toeval gevonden bij graafwerkzaamheden in de wijk Veldhuizen. Het schip is nog vrijwel geheel intact, doordat het onder een dikke laag klei heeft gelegen. Zo is de complete scheepsinventaris gevonden. Vermoedelijk is het schip gebruikt voor onderhoudswerk aan de Romeinse noordgrens en is het in een storm vergaan. Volgens archeologen gaat het om de belangrijkste scheepsvondst uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]