Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Zaanstad wil monumentenlijst langer maken

Noodhollands Dagblad, 190503
De lijst met gemeentelijke monumenten telt momenteel negentien panden, maar wordt het komende jaar uitgebreid met honderd gebouwen. Om te beginnen heeft de gemeente een gedetailleerde beschrijving van de eerste 21 van de lijst gemaakt.
Onder de 21 woningen en pakhuizen die aan de bestaande lijst worden toegevoegd, bevindt zich maar een stolpboerderij. De stolpboerderij aan de Wandelweg in Wormerveer wordt niet meer gebruikt als boerderij, maar als woonhuis voor twee gezinnen. De naam van de boerderij 'Het Melkhuis', stamt nog uit de tijd dat er vanuit de speciale melkkamer, melk werd verkocht. De boerderij werd in 1899 gebouwd en het oorspronkelijke vierkant is, ondanks volledige vernieuwing van het interieur, intact gebleven. ,,Het vierkant heeft een zeldzame, over de stijlen doorlopende constructie van de balken, waardoor de ruimte tussen de stijlen en de buitenmuren werd vergroot'', zo staat in de lijst van de gemeente te lezen.
De gemeente telt momenteel negentien gemeentelijke- en 213 rijksmonumenten, waaronder een archeologisch monument in de vorm van een klein stukje weiland bij Krommeniedijk. Het herbergt de resten van een kleine nederzetting uit het begin van de jaartelling. De verwachting is dat de resten goed bewaard zijn gebleven, dankzij de hoge waterstand. Op de nominatie voor rijksmonument staan ook de resten van een nederzetting in de buurt van de Zuiderpolder in Assendelft.
Het vermoeden bestaat dat het archeologische monument van 650 vC is. Ook zijn daar waarschijnlijk de resten te vinden van de ijstijd, pre-historische en Romeinse tijd en restanten uit de Middeleeuwen.
Behalve rijks- en gemeentelijke monumenten heeft Zaanstad ook 67 provinciale monumenten. en 14 panden en objecten op de Werelderfgoedlijst. Drie dorpsgezichten zijn door het rijk aangewezen als ´beschermde dorpsgezichten´, het Haaldersbroek, de Lagedijk in Zaandijk en de Kerkbuurt in Westzaan. In de beschermde dorpsgezichten staan weer 37 beeldbepalende panden. Onder de monumenten van Zaanstad vallen niet alleen huizen, pakhuizen en andere oude panden, maar ook een tuinhek met bazuinengel uit 1775, een fietspad en een gietijzeren koker.
In februari hield de gemeente al een voorlichtingsavond voor de eigenaren. Daar werd uitgelegd wat de consequenties zijn van plaatsing op de monumentenlijst


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]