Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Meppel krijgt 193 jaar pillendraaiers historie in handen

Dagblad van het Noorden, 230503
De gemeente Meppel is een uniek historisch document rijker. Geneesmiddelenproducent Yamanouchi droeg vrijagmiddag het bedrijfsarchief van Brocades Stheeman, overgenomen door het Japanse bedrijf, over aan de gemeente.
Ooit was Brocades Stheeman uit Meppel de grootste geneesmiddelenfabriek van Nederland. ''Een wereldberoemd bedrijf'', zegt de Meppeler publicist Thijs Rinsema. ''Het was, in het begin van de vorige eeuw, de eerste fabriek van Nederland die tabletten fabriceerde.'' Het is maar een van die wapenfeiten waarmee de historie van het bedrijf is doorspekt. Vrijdag werd het omvangrijke bedrijfsarchief, dat zich uitstrekt van 1800 tot 1993, overhandigd aan wethouder Jan Oldebesten van de gemeente Meppel.
Een daad die voor rekening kwam van M. Schoon, vestigingsmanager van Yamanouchi Europa, die op het industrieterrein Noord in Meppel geneesmiddelen produceert. Een handeling die veel logischer is dan misschien op het eerste gezicht lijkt. Tussen de eerste vestiging van het fabriekje van Brocades en de bouw van het hypermoderne Yamanouchi op het industrieterrein Noord in Meppel loopt een rechtstreekse lijn.

Willem Brocades
Het was Willem Brocades die in 1800 in de Woldstraat, in het pand waarin drukkerij Veenstra en Vries jaren was gehuisvest, een kruidenhal begon. Van die kruiden werden geneesmiddelen vervaardigd. Een halve eeuw later verkocht hij zijn bedrijf door aan Eiso Post Stheeman, maar bepaalde daarbij wel dat de naam Brocades eeuwig verbonden bleef aan het bedrijf. Rinsema: ''Stheeman bouwde het fabriekje uit tot een bedrijf dat tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog zou uitgroeien tot de grootste geneesmiddelenproducent van Nederland werd.''
In 1900 verhuisde Brocades Stheemann naar de Stationsweg, en bleef in de binnenstad van Meppel gevestigd tot de jaren negentig. ''Het was voor die tijd een uniek bedrijf'', schildert Rinsema. ''Als eerste bedrijf van Nederland slaagde het erin tabletten te produceren.'' Een productie die opliep tot vier miljoen tabletten per dag. ''En dat was een ongekende prestatie.''

Bedrijfsbranden
Het bedrijf groeide uit z'n jasje. Berucht waren de bedrijfsbranden, onder meer in de jaren zestig, die de discussie deden oplaaien over de vraag of een dergelijk bedrijf in het centrum van Meppel thuishoorde. Pas in de jaren negentig verhuisde het naar industrieterrein Noord, nadat Yamanouchi Gist/Brocades had overgenomen.
Gist/Brocades? Inderdaad. Brocades Stheeman was daarvoor al onderdeel geworden van Gist/Brocades in Delft. De naam Stheeman verdween achter de horizon, maar Brocades zou het nog lang volhouden, dankzij die bijzondere bepaling. Bij Yamanouchi werken nu driehonderd mensen. ''En dat is evenveel als in de glorietijd van Gist/Brocades'', vat Rinsema samen. De oud?apotheker presenteerde vrijdag zelf ook een boekje over Brocades. Hij belicht daarin de periode 1900 tot 1918. Daarin staat ook een serie bijzondere fabrieksfoto's.

Apothekerspot zand
Vestigingsmanager M. Schoon van Yamanouchi kreeg vrijdag van het gemeentebestuur symbolisch een apothekerspot met zand aangereikt. Daarmee geeft de gemeente aan dat zij de dijk rond het bedrijf in Meppel wil herstellen. Yamanouchi is omgeven door een dijk, die moet voorkomen dat het bedrijf ooit eens onder water zou kunnen lopen. Maar de dijk is verzakt.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]