[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Terug in de tijd met Vestingstedendagen

Terug in de tijd met Vestingstedendagen
Prov. Zeeuwse Courant, 230503
De Middeleeuwen herleven op 11,12 en 13 juli in Bergen op Zoom. Met de Nederlandse Vestingstedendagen wordt de binnenstad drie dagen bevolkt door troubadours, soldaten en boogschieters.
Op vrijdagavond 11 juli beginnen de dagen met het vestingspektakel, een evenement dat voor de tweede keer in het Ravelijn gehouden wordt. Met medewerking van onder andere harmonie Kolpings Zonen en Borgerij Berghen op den Zoom wordt een concert met muziek en spel gegeven. `s Nachts bewaakt de Bergsche Batterij uit Geertruidenberg de stad. De soldaten slaan hun tenten op op het Bleekveld. Het vestingspektakel herhaalt zich op zaterdagavond en zondagmiddag.

Kazematten
Zaterdag 12 juli om 14.00 uur worden de vestingstedendagen op de Grote Markt officieel geopend. Op zaterdag en zondag is in de Gertrudiskerk een presentatie van de andere vestingsteden, kunnen bij het Ravelijn de kazematten bezocht worden en zijn de Gevangenpoort, synagoge en de Peperbus open voor bezichtiging. In de Bosstraat wordt vanaf 14.30 een middeleeuws spel opgevoerd en bij de Gevangenpoort is om 14.30 en 16.00 uur het historische verhaal `Merck toch hoe Sterck` te zien over het beleg door Spinola in 1622.

Optocht
Op zondag vertrekken om twaalf uur alle deelnemers vanaf de Stoelemat in een optocht naar de Grote Markt. Op deze dag is er tevens een middeleeuwse markt op de Korenmarkt, zijn er schietdemonstraties en wordt er met vendels gezwaaid op het Catharinaplein, is er een roofvogelshow in het Markiezenhof en treden troubadours en volksmuzikanten op de grote binnenplaats van het stadspaleis op. Ook lopen de Bergse reuzen door de stad en is er op veel plaatsen muziek.
Ter afsluiting is er om 16.30 uur een spectaculair aanvalsspel op de Grote Markt. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk, behalve het vestingspektakel. Kaarten daarvoor kosten tien euro.
Het volledige programma is vanaf midden juni te verkrijgen bij Toerisme Bergen op Zoom, onder het stadhuis.
Binnenkort staat het programma ook op internet: www.bergenopzoom.nl