[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Oud schip ontlokt veel wauw’s

Oud schip ontlokt veel wauw’s
Utrechts Nieuwsblad, 190503
Drommen rond het Romeinse schip. Dit weekeinde vergaapten duizenden zich aan de enorme kuil met daarin de restanten van de bijzondere vondst. De Gave Graafdagen in Leidsche Rijn zijn goed bezocht. Bezoekers tevreden, archeologen verguld.
De enorme kuil ontlokt veel oe’s, aa’s en wauw’s bij de kinderen. Ze laten eerst het gat van drie meter diep en 25 meter lang op zich inwerken, voordat ze oog hebben voor de resten van het schip. Een meute mensen, de kinderen tegen het hek gepropt, luistert aandachtig naar de uitleg van de archeologen die enthousiast om het Romeinse schip heen drentelen. De flitsen van de camera’s weerkaatsen veelvuldig tegen het plafond van de grote witte tent.
Amateur-archeoloog Hans Joosten vertelt over de opgravingen. Hoe het 1800 jaar oude schip is ontdekt. Wat er daarna allemaal werd gevonden. Het gereedschap, de zagen. De schaar, het schrijfpennetje, messen en munten. En natuurlijk over het schip zelf. Waar het lag. ,,U daar links, zou toen aan de kade hebben gestaan. En u daar rechts zou kopje onder gaan in het water.’’ De publieke belangstelling vindt hij hartverwarmend. ,,Vanochtend zijn we zelfs een uur eerder begonnen, want de mensen stonden al aan het hek. Negen uur zondagmorgen. Dat doet je wel goed.’’ Op zaterdag bezochten ongeveer 3500 mensen het schip. Voor zondag werd het dubbele verwacht. ,,Met het volgende weekeinde erbij gaan we de 20.000 wel halen,’’ aldus Joosten.
De bezoekers worden op meer getrakteerd dan alleen het schip. Bij de entree leggen Romeinse soldaten de werking van hun wapentuig uit. Als een soldaat zijn scherpe zwaard uit zijn schede haalt, glimmen de ogen van de talrijke jochies. De vaders kijken bewonderend naar de grote katapult, waarmee de Romeinen vroeger Germanen en Bataven ?twee stuks per schot? met pijlen konden doorklieven. Kinderen gruwen bij de Romeinse kookles. Een soldaat kwakt groene prut op een aardenwerken bordje. Twee mannen in fonkelende pakken en fraaie tooien puffen met hun schep boven een kuil.
Een beer van een Romein beantwoordt vragen over zijn uitrusting. Een meisje kijkt vol bewondering naar zijn kledij. De uitleg van hem en haar moeder heeft ze niet nodig. Ze weet dondersgoed wat een maliënkolder is, hoe die wordt gemaakt, waar de Romeinen vandaan kwamen en wat ze hier precies deden. De buurt leeft immers al heel wat langer mee met de opgravingen en lijkt al prima op de hoogte.
Dat valt amateur-archeoloog Theo Bransen ook op. ,,Je krijgt veel intelligente vragen. Mensen willen echt over de inhoud horen. Hartstikke leuk zoveel belangstelling. Je kunt iets voor de mensen terugdoen, want uiteindelijk worden de opgravingen met gemeenschapsgeld betaald. Daarnaast ziet het er natuurlijk mooi uit in zo’n tent.’’ Bransen loopt zelf tussen de vitrines met vondsten om uitleg te geven over de Romeinse prullaria.
Een bezoeker valt hem bij. ,,Leuk gedaan jongens. Het is goed te zien zo in de kuil. En interessant ook.’’ Enkele buurtgenoten zijn beide dagen langsgekomen. ,,Als er zoiets bijzonders bij wijze van spreken in je achtertuin ligt, wil je dat toch wat vaker bekijken.’’
Voor wie alsnog wil gaan kijken bij het Romeinse schip is volgend weekeinde de herkansing. Dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op. www.romeinsschip.nl.