[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Speurtocht naar sarcofaag

Speurtocht naar sarcofaag
Noordhollands Dagblad, 0503
Archeoloog Jean Roefstra is op zoek naar een sarcofaag die ooit in een grafkelder heeft gestaan van de oude NH-kerk in het centrum van Heemskerk. De roodzandstenen sarcofaag is in de negentiende eeuw weggehaald. ,,Wij zijn bezig hem te traceren'', zegt Roefstra.
De sarcofaag zou lange tijd bij boerderij Oosterwijk in Beverwijk hebben gestaan. ,,In documenten staan aanwijzingen dat hij nu in een voortuin ergens in Rotterdam staat. Als wij hem vinden, dan moeten we alles op alles zetten om hem terug te krijgen'', aldus de Heemskerkse archeoloog.
Er is een beschrijving bekend van de sarcofaag. Maar wie er ooit in begraven is geweest, is onbekend. ,,Het moet topadel geweest zijn. Zo'n kostbaar graf duidt op iemand die tot de familie van de graaf behoorde, een hooggeplaatst persoon, wellicht ook de stichter van de kerk.''
In vondstmateriaal van vroegere opgravingen bij de dorpskerk heeft Roefstra nog meer bijzondere graven ontdekt, waaronder drie graven van tufsteen, alsmede sporen van eerdere kerken.