Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Romeins schip in de Leidsche Rijn (weekjournaal 5)

Archeos
Schip zeer goed bewaard
In het weekjournaal is de afgelopen weken uitgelegd hoe het Romeinse schip is ontdekt, hoe de opgraving verloopt en hoe de romp van het schip is opgebouwd. Vorige week is de ontdekking van de 6 Romeinse schepen bij Zwammerdam behandeld. Na een week keren we weer terug terug in de grote
opgravingstent.
Het belangrijkste is dat het schip zeer goed bewaard is gebleven na bijna 1900 jaar in de bodem. Zulke mooie details heb ik nog nooit gezien. Echt heel bijzonder zijn de houten wanden van de roef. En natuurlijk het kastje, de slaapbank en de kist. Veel aandacht besteden we aan de versiering van het hout, zoals de lijndecoratie op de kist en het houtsnijwerk op de kastdeurtjes.

Meten is weten
Een belangrijk doel van de opgraving is om het schip zo precies mogelijk te tekenen. Hiervoor maken de archeologen gebruik van verschillende methoden om te meten.
1) De archeologen gebruiken meetlint en meetlat. Alle maten worden op een kunststof vel met millimetervakjes getekend. Zo ontstaat een potloodtekening van alle onderdelen van het schip.
2) Op sommige plaatsen is het handiger om de meetbalk te gebruiken. Dit werkt vooral goed bij het
inmeten van dwarsdoorsnedes en verticale vlakken, zoals de deurtjes van de roef.
3) Om de hoogtes te bepalen gebruiken de archeologen het waterpasinstrument met baak. De persoon achter het waterpasinstrument kan door de lens de hoogtemaat aflezen op de baak.
4) Enkele weken geleden is geŽxperimenteerd met een robotarm. Met dit instrument zouden archeologen
direct in de computer kunnen tekenen. Dit is nog niet gelukt. Maar op 9 mei gaat dit experiment verder.
5) Tenslotte kwamen vorige week drie archeologen uit Denemarken. In de opgravingsput gebruiken ze het electronische meetinstrument 'total station'. Dit instrument meet elke keer de plaats van een kleine spiegel. Een van de archeologen verplaatst het spiegeltje steeds langs alle onderdelen van het schip. Zo maken de Denen een computertekening van het schip. Deze vullen onze archeologen weer aan met potlood. Zo wordt de uiteindelijke tekening mooier door de samenwerking tussen mens en computer.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]