Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Weekjournaal 2 mei 2003 - Romeins schip in de Leidsche Rijn

Archeos
Romeinse schepen in Nederland
Het schip in de Leidsche Rijn is niet het eerste schip dat in Nederland is ontdekt. Er zijn Romeinse schepen opgegraven in Kapel Avezaath, Druten, Woerden en Zwammerdam. De schepen van Zwammerdam zijn het meest beroemd. In Zwammerdam lagen wel 6 Romeinse schepen.

Zwammerdam
In Zwammerdam zijn twee type boten ontdekt" Het eerste type is de boomstamboot. De drie kleine boten in Zwammerdam waren gemaakt uit een uitgeholde boomstam. De lengte varieerde van 5,50 tot 10,50 meter. Het tweede type boot was de plankboot. Hiervan zijn er in Zwammerdam ook drie gevonden. Evenals het schip in de Leidsche Rijn waren deze boten gemaakt van lange planken bijeengehouden door spanten. ... De Zwammerdamse plankboten varieerden in lengte van 20 tot 34 meter. Ter herinnering: ons (het Leidsche Rijn- red.) schip is 24,60 meter lang. De plankboten zijn rijnaken en hebben als vrachtschip gediend."

Wachttorens langs de Rijn
Het Romeinse leger bewaakte de Rijn en de weg die langs de rivier liep. De Romeinse forten stonden ongeveer 10 kilometer van elkaar af. In een fort woonden enkele honderden soldaten. Tussen de forten stonden wachttorens. Deze wachttorens stonden ongeveer 1500 meter uit elkaar. De soldaten konden
van de ene wachttoren naar de naburige wachttoren kijken. Zo konden bewakers altijd zien als iemand de Rijn wilde oversteken. Door middel van rook- of vuursignalen konden de soldaten in de wachttorens elkaar waarschuwen. Vanuit de wachttorens konden ook de troepen in het grote fort worden gewaarschuwd.
In de Leidsche Rijn is een wachttoren gevonden. Het is de eerste in het westen van Nederland. Deze wachttoren bestaat uit een toren, met daaromheen een hek van gevlochten palen en takken. Dit alles werd omgeven door een V-vormige verdedigingsgracht. De toren zelf was 3 bij 3 meter en waarschijnlijk 5 meter hoog. De toren had twee verdiepingen. Beneden sliepen de bewakers, boven was de uitkijkpost. In de gracht heeft water gestaan. In en rond de gracht waren dikke palen geplaatst. Deze palen waren aangepunt.
De komende weken gaat een team archeologen op zoek naar een andere wachttoren.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]