[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Industriemuseum in Sluiskil nog in beeld

Industriemuseum in Sluiskil nog in beeld
Provinciale Zeeuwse Courant, 230403
Het plan om de elektriciteitscentrale van de voormalige Cokesfabriek in Sluiskil in te richten als industriemuseum heeft lange tijd gesluimerd, maar is nog altijd niet van de baan.
Dat zegt A. Dees van de werkgroep Industrieel Erfgoed Zeeland, die zich daarmee bezighoudt. "We hebben er nog altijd goede hoop op dat het museum er komt", zegt hij.
De Cokesfabriek was 30 juli 1999 voor het laatst in bedrijf. Het fabrieksterrein werd overgenomen door afvalverwerker Heros uit Roosendaal. Probleem is, dat de energiecentrale midden op het terrein aan de Sluiskilse Oostkade staat. De meest wenselijke optie vanuit Heros bezien is dat de centrale, wil het een museum worden, wordt verplaatst naar een hoek van het terrein.
Dat is echter een kostbare operatie, die veel duurder uitvalt dan de 700.000 euro die de werkgroep eerder begrootte voor de inrichting van het museum. In energiebedrijf Delta heeft de werkgroep weliswaar een belangrijke geldschieter gevonden, maar of het industriemuseum er komt, hangt voor een belangrijk deel af van de status `beschermd monument` die het Rijk kan afgeven. Als dat het geval is, komt de landelijke overheid zeer waarschijnlijk met geld over de brug.
"De financiŽn zijn een heet hangijzer", zegt Dees. Die waagt zich niet aan een schatting van de kosten die gemoeid zijn met verplaatsing van de centrale. "Als zelfs aannemers aan de telefoon al aarzelen om een prijs te geven, ga ik me daar zeker niet aan wagen." De aanvraag voor de monumentenstatus moet nog de deur uit.

ekektrogenerator
Bij de sluiting van de Cokesfabriek dreigde de elektriciteitscentrale aanvankelijk verloren te gaan voor de streek. Het stoommachinemuseum in Medemblik en het Museum voor IndustriŽle Archeologie en Textiel (Miat) in Gent toonden belangstelling. In het gebouw bevindt zich een unieke elektrogenerator die in de jaren 1911 en 1912 is gebouwd. Vooral de fraaie uitvoering en het marmeren bedieningspaneel zijn, samen met het siersmeedwerk met Jugendstilmotieven, van bijzondere waarde. De centrale is een restant uit de vroege periode van energieproductie in Zeeland en daarmee ook historisch gezien interessant.
De werkgroep Industrieel Erfgoed is zeer te spreken over de directie van Heros, die volgens Dees royaal meewerkt aan de totstandkoming van het museumplan.
Heros laat momenteel de laatste restanten van de vroegere kolenfabriek slopen. Die werkzaamheden duren tot medio juni. Dan is het hart van de Cokesfabriek, de batterijen met de meer dan honderd ovens, van het terrein verdwenen.
"We hebben al wat onderdelen van die ovens apart gelegd voor het museum", zegt directeur A. de Bode van Heros Sluiskil.