[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

'Verbied handel in oude kunst uit Irak'

'Verbied handel in oude kunst uit Irak'
De Volkskrant, 180403
De internationale handel in Iraakse kunstschatten moet worden verboden. Tot dat advies kwamen donderdag dertig kunstexperts op een door de Unesco georganiseerde spoedconferentie in Parijs. Volgens hen is de georganiseerde misdaad verantwoordelijk voor de eerste plunderingen van het Nationale Museum in Bagdad.
'Het gaat om internationaal gefinancierde bendes die uiterst professioneel te werk zijn gegaan', aldus de Amerikaan McGuire Gibson, hoogleraar aan de universiteit van Chicago. Om die bendes zoveel mogelijk te dwarsbomen, is het handelsverbod nodig, alsmede een verbod op iedere export van kunstgoederen uit Irak. De Amerikaanse en Britse autoriteiten moeten voor de naleving daarvan zorgen.
De experts, afkomstig van de belangrijkste oudheidkundige musea en archeologische instituten ter wereld, hebben via hun contacten ter plekke vastgesteld dat de beroving van het Nationale Museum in twee golven is gegaan: eerst de georganiseerde misdaad die wist wat er te halen viel, vervolgens een stroom jonge vandalen, die baldadig eeuwenoude beelden onthoofdden en andere vernielingen aanrichtten.
De inventarisatie van wat wel en niet weg is, moet nog op gang komen, maar voor de hand ligt dat de bendes de topstukken hebben meegenomen. 'De kans is groot dat die stukken bij rijke particulieren in een kluis belanden en dan kan het decennia duren, voordat ze weer boven tafel komen', meent de Leidse
archeoloog Diederik Meijer, die namens Nederland aan de bijeenkomst deelnam.
De Unesco en de experts hielden zich in het openbaar op de vlakte met hun uitspraken over het optreden van het Amerikaanse leger. Maar in de wandelgangen viel wel degelijk boosheid te beluisteren over de nalatigheid van het Amerikaanse leger bij de plunderingen. 'Het is schandalig, alleen kan de Unesco dat nooit zeggen', aldus een medewerker.
Uit protest tegen de Amerikaanse passiviteit is het hoofd van het Amerikaanse presidentiŽle adviescomitť voor culturele eigendommen gisteren afgetreden. 'Het had niet hoeven gebeuren', zei voorzitter Martin Sullivan over de verwoesting van de historische collectie."