Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Kamer Monumenten

Gemeente Brunssum
Brunssum telt veel monumenten, en dan vooral monumenten uit het recente mijnverleden. De taak van de kamer Monumenten is om het karakter van die Brunssumse monumenten zo goed mogelijk te behouden. Dat doet zij op twee manieren.
Allereerst mogen de leden van de kamer het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat met monumentenzorg te maken heeft. Stel dat er bouwplannen zijn op een bepaalde locatie in Brunssum waar onder de grond restanten zitten van, bijvoorbeeld, een oude waterput. De kamer kan het college daarover informeren en adviseren om rekening te houden met dit stukje Brunssumse geschiedenis bij de besluitvorming over de bouwplannen.
De tweede manier waarop de kamer Monumenten het stedebouwkundig erfgoed van Brunssum bewaakt, is het toetsen van bouwplannen in, aan of in de onmiddellijke omgeving van monumenten. Een eigenaar van een monument die zijn pand bouwkundig wil aanpassen, moet daarvoor een bouwvergunning aanvragen. Die bouwvergunning wordt niet alleen getoetst door de kamer Welstand (zie hieronder) maar ook door de kamer Monumenten. Zo kijken de leden of de aanpassing past binnen het historische karakter van het pand en de historisch-ruimtelijke uitstraling van de omgeving.

De kamer Monumenten van de gemeente Brunssum bestaat uit mevr. G. Has (voorzitter, neerlandica uit Brunssum), L. Reubsaet (lid, amateur archeoloog uit Brunssum), mevr. J. Janssen-DaniŽls (lid, kunsthistorica uit Sittard), N. Fox (lid, architect uit Heerlen), en T. van Mastrigt (lid, stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen).


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]