[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Oude Grieken zagen in theater vooral pilaren

Oude Grieken zagen in theater vooral pilaren
ANP, 170403
De oude Grieken die in de vijfde eeuw voor Christus naar het Odeon van Pericles gingen, keken in het eerste overdekte theater in de geschiedenis vooral tegen pilaren aan. Dat blijkt uit een driedimensionale reconstructie die de universiteit van Warwick heeft gemaakt.
De onderzoekers van de Britse universiteit herscheppen met driedimensionale computertechnieken dertig Europese theaters om de virtuele bezoekers een reisje in de tijd te laten maken.
Het Odeon van Pericles in Athene was het eerste overdekte theater en diende als prototype voor moderne schouwburgen. Volgens de onderzoekers van de faculteit voor theaterwetenschappen kon 40 procent van de toeschouwers echter bar weinig zien, omdat er negen rijen met elk negen pilaren in het theater stonden. De acteurs vertoonden hun kunnen dus gedeeltelijk buiten beeld van de toeschouwers.
Ook het theater van Dionysus in Athene en het Globe Theater in Londen krijgen een virtuele renovatie, meldde de Britse BBC donderdag. Daardoor hopen de onderzoekers meer begrip te krijgen voor toneelstukken uit de oudheid en de recentere geschiedenis.