[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

dienst houdt oogje in het zeil

Archeologische dienst houdt oogje in het zeil
apeldoornse Courant, 150403
‘De mensen vragen me regelmatig: ‘Waar bent u naar aan het zoeken‘. Mijn antwoord is dan: ik zoek niets, we kijken alleen wat er is.‘
Archeologisch medewerker Dineke van Krimpen volgt nauwgezet de graafwerkzaamheden in de Zutphense Spittaalstraat. Iedere gelegenheid even in de sleuf voor de nieuwe rioleringsbuis te kijken, grijpt ze aan om af te dalen. ‘Ik doe niets buiten de aannemer om. Soms is de wand erg instabiel en dan kun je er maar beter niet zijn.‘ Voor haar is vooral interessant om het profiel van de grondlagen te kunnen bekijken. Als ze een zwarte laag kan onderscheiden weet ze bijna zeker dat die uit de veertiende tot de zestiende eeuw stamt.
Soms heeft ze maar een paar minuten de tijd om die laag even te bestuderen en te kijken of er misschien iets van scherven geborgen kunnen worden.
Gisteren rond het middaguur mocht ze snel even een paar scherven en een geglazuurde plavuis uit die zwarte laag peuteren. Aan het materiaal kan ze al zien dat die uit de Middeleeuwen stammen. Dan moet de graafmachine weer verder.
‘Het werk mag er niet door vertraagd worden. Alleen als we een echt belangwekkende vondst doen, wordt het anders. Maar dan moet over het eventueel stilleggen van het werk eerst door hogerhand worden beslist‘. Ze heeft daar wel begrip voor, want de Spittaalstraat is een winkelstraat en elke vertraging kost de ondernemers geld. In de Lange Hofstraat is na een belangrijke vondst het werk wel enige tijd stilgelegd.
Regelmatig krijgt ze ook van het personeel dat de huis-aansluitingen voor het riool moet maken vondsten aangereikt. Gistermiddag kreeg ze potscherven en zelfs een groot dierlijk bot. Die komen uit vrij hooggelegen lagen, die in het verleden al eens verstoord zijn. Van Krimpen: ‘Daardoor kun je niet precies bepalen uit welke periode de vondsten stammen. Net als nu gooiden ze vroeger ook van alles op straat. Daar zullen zeker ook botten en scherven bij zijn geweest.‘ Het wordt ondergebracht bij de losse vondsten. De Archeologische Dienst Zutphen gaat die straks allemaal onderzoeken.
Van Krimpen heeft wel kunnen vaststellen dat de Spittaalstraat vroeger in het midden veel smaller was. In de knik bij ‘Het Krantje‘ zijn panden gesloopt. De fundamenten zijn er nog. De dienst moet nog uitzoeken of dit mogelijk het verdwenen ‘oude gasthuis‘ is geweest.