[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Resten beerputten en brouwerij gevonden onder oude kazerne

Resten beerputten en brouwerij gevonden onder oude kazerne
Provinciale Zeeuwse Courant, 150403
Archeologen hebben op het terrein van de oude Berghuijskazerne aan de Zuidsingel in Middelburg restanten van beerputten en een bierbrouwerij gevonden. Dat antwoordde wethouder A. van `t Westeinde (Cultuur) gisteravond tijdens een vergadering van de commissie Stadsbeheer op vragen van de VVD. Volgens hem kost het archeologen tachtig werkdagen om de vondsten goed te onderzoeken.
Archeologen hebben op het terrein, waar het nieuwe A-theater gebouwd moet worden, een vooronderzoek gedaan. Daarbij zijn fikse proefvakken gegraven. De eerste conclusies zijn dat er beerputten liggen en funderingen van een bierbrouwerij. "We hadden", aldus Van `t Westeinde, "resten van een manhuis verwacht, maar niet van een bierbrouwerij."
De archeologen hebben een werkplanning gemaakt. Daaruit blijkt dat de bouwers van de nieuwe schouwburg zeer zorgvuldig te werk moeten gaan en archeologen moeten inschakelen. Zij hebben volgens Van `t Westeinde ongeveer tachtig dagen nodig om alles goed te kunnen onderzoeken. Daarvoor is geld nodig. De wethouder zei dat hij in onderhandeling is met de archeologische dienst. Er is nog geen besluit genomen.
Het VVD-raadslid E. de Visser wilde van de wethouder opheldering naar aanleiding van publicaties in de PZC over het stilleggen van de bouw van het theater. Ook vroeg hij waarom de gemeenteraad daarover niet was ge´nformeerd. De PvdA-fractie stelde afgelopen weekeinde schriftelijke vragen over het A-theater. De sociaal-democraten zijn benieuwd of de archeologische vondsten gevolgen hebben voor de opleveringsdatum van de schouwburg en of het budget wordt overschreden.

Damwand
Volgens Van `t Westeinde is besloten de bouw voorlopig stop te zetten omdat er problemen zijn gerezen bij het slaan van een damwand langs de Koningstraat. Op zes meter diepte stuitten de bouwers op een ondoordringbare laag. De palen met geweld de grond inslaan, zou leiden tot grote schade aan woningen. Er wordt nu gezocht naar andere oplossingen.
De wethouder wilde niet ingaan op de vragen van de PvdA. Hij zei dat de gemeenteraad nog niet was ge´nformeerd vanwege lopende onderhandelingen met de archeologen