[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Fantasie gewenst bij pispot en schedeldak

Fantasie gewenst bij pispot en schedeldak
De Gelderlander, 140403
In het bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden opende dit weekend een tentoonstelling van archeologische vondsten bij de Lithse Ham en het voormalige Fort Sint-Andries. Een pispot staat er bij een schedel.
Het is ook veel te mooi weer, concluderen de medewerkers van het bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. De meeste gasten zijn altijd al mensen die op een fietstochtje even binnenwippen voor een kaart of wat informatie over de natuur, maar dit weekend doet werkelijk iedereen het. En dat terwijl in dit museumweekend juist de tentoonstelling van vondsten door archeoloog Anton Verhagen en de Empelse archeologiegroep Cro Magnon opent.
De belangstelling van de tientallen mensen die over twee dagen binnendruppelen is echter veelal vluchtig. En dat moet ze juist niet zijn, wil je de getoonde vondsten in de vijf vitrines goed op je laten inwerken. De bezoeker wordt namelijk gedwongen zijn of haar fantasie eens goed te laten werken. Bij de artifacten staat namelijk niet meer vermeld dan wat het is, en uit welke eeuw het (ongeveer) stamt. Gelukkig liggen er wel spulletjes waarbij je je gedachten wanneer je de tijd neemt lekker de vrije loop kunt laten.
Want wie buiten een goedmoedige koe en een vriendelijk varken langs de weg ziet, kan zich amper voorstellen dat er in de buurt ooit reusachtige mammoeten rondstampten. En toch ligt daar die teenkoot ter grote van een forse kinderhand, en staat op het kaartje toch echt dat het er een van de bejaarde olifant is.
Een enorme kaak achter glas is dan vast ook van een mammoet, weet je dan zeker. En jawel, alleen blijkt hij van een baby te zijn. Ter vergelijking ligt er nog een exemplaar van een volwassen familielid naast.
Dertigduizend jaar oud, zo melden de kaartjes, en daarmee zijn het nog niet eens de antiekste voorwerpen die in het bezoekerscentrum zijn te vinden. De stenen werktuigen zijn wel twee keer zo oud, maar spreken minder tot de verbeelding.
De gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de zestiende en zeventiende eeuw doen zijn dan tenminste nog als zodanig herkenbaar. Een olielamp, mantelspelden, een grote vork en een 'baardmankruik' zijn goed herkenbaar. En hoe intrigerend: een veertiende-eeuwse pispot staat vlak bij een menselijke schedel uit de ijzertijd.
Een menselijk schedeldak dat nog veel ouder is, wel twintigduizend jaar, roept ook vragen op. Is het van een Neanderthaler, of misschien de oudere Cro Magnon-mens? En wat hadden die in het Land van Maas en Waal te zoeken?
Je zou voor die informatie het inkijkexemplaar van Verhagens boek Speuren naar het onverklaarbare helemaal moeten lezen, maar dat is te dik voor de bezoeker van de expositie, die nog een eind moet fietsen. Het ligt natuurlijk wel te koop: misschien is dat wel de clou van de mysterieuze archeologische uitstalling in Heerewaarden.

De expositie in het Bezoekerscentrum blijft staan tot en met 24 april
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Langestraat 38, Heerewaarden
Open: dinsdag t.m. vrijdag en zondag van 10.00-17.00 uur
Entree 2,50 (kinderen 2)