[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Unieke Romeinse askist gevonden in hartje Cuijk

Unieke Romeinse askist gevonden in hartje Cuijk
De Gelderlander, 140403
Archeologen hebben vrijdagavond aan de Grotestraat in Cuijk een vrijwel ongeschonden Romeinse askist uit (waarschijnlijk) de tweede eeuw na Christus gevonden.
Vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Cuijk en opgravings- leider Eugene Ball van Archol ontdekten de askist vrijdag aan het eind van de dag.
De askist, een uit tufsteen gehakt graf met een inhoud van ongeveer een kubieke meter, bleek in uitzonderlijk goede staat onder het zand te zitten. De kist was afgedekt met dakpannen. In de met zand gevulde kist waren direct twee kruiken, een geverfde beker, een kom en een bord zichtbaar. De onbeschadigde voorwerpen konden gemakkelijk verwijderd worden. Onderzoeksleider Ball en de vrijwilligers werkten tot bijna middernacht aan de opgraving. Uiteindelijk werd de nog gedeeltelijk gevulde askist met een takelwagen in zijn geheel uit het zand gelicht en veiliggesteld voor verder onderzoek aan de universiteit van Leiden. Daar komt de kist vandaag aan.
Volgens onderzoeksleider Ball duidt de vondst erop dat Cuijk al in de Romeinse tijd een stedelijk karakter gehad moet hebben.
De vondst werd op de valreep gedaan op het eind van het archeologisch onderzoek in de Grotestraat. Deze week gaan graafmachines bij de toegangspoort van Nutricia aan het werk.