[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Elst en Lent doen mee aan museumweekend

Elst en Lent doen mee aan museumweekend
De Gelderlander, 100403
- Elst en Lent zijn twee van de dorpen die meedoen aan het nationale museumweekeinde op 12 en 13april. Verscheidene musea stellen hun deuren een of twee dagen open voor het publiek.
In Elst kan zaterdag van tien tot vijf uur worden binnengelopen in het kerkmuseum Elst. Gidsen geven rondleidingen. Zondag is het museum gesloten. Belangstellenden kunnen ook op eigen houtje door het Elster museum lopen. Voor hen ligt een boekje klaar. Entreekosten worden niet geheven.
Onder de grote kerk van Elst bevinden zich resten van twee Gallo-Romeinse tempels en een pre-Romaanse kerk. De eerste tempel is een van de oudste van Nederland. De andere tempel was een van de grootste tempels ten noorden van de Alpen. De achttiende-eeuwse kansel kan worden bekeken.
Vanwege de museumdagen is een tentoonstelling ingericht met werkstukken die zijn gemaakt door leerlingen van het Over-Betuwe College en het Lorentz College. Zij hebben deze vervaardigd vanwege de recente opgravingen.
In Lent is de historische tuin geopend tussen tien en vier uur. Ook hier is de toegang gratis. De tuin ligt aan Griftdijk-Noord11. Het gaat om een karakteristiek, oud gemengd tuinbedrijf zoals die in de jaren dertig en veertig veel voorkwamen in Lent en omstreken. In de historische tuin wordt nog op traditionele wijze gekweekt. Het betreft bloemen, groenten en fruit. De rassen en soorten zijn de van vroeger in het dorp en de omgeving bekende.
Met het bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen is een expositie ingericht over archeologische vondsten. Deze tentoonstelling is te bezichtigen op werkdagen van negen tot twaalf uur en van twee tot vijf uur, en op zaterdagen tussen negen en twaalf uur.