Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Kelders zullen stad altijd geld blijven kosten

De Gelderlander, 070403
De exploitatie van de gerestaureerde, middeleeuwse kelders in de binnenstad van Arnhem zal nooit helemaal kostendekkend worden. Dat is volgens de Arnhemse ondernemer W. de Bruin, bestuurslid van de stichting Historische Kelders zo klaar als een klontje.
De gemeente Arnhem lijkt daar nu ook van overtuigd: ze draagt de exploitatie van de dertig kelders in de Rijnstraat in mei over aan de stichting.
De Bruin meent dat de gemeente na de restauratie een morele plicht heeft om er geld voor beschikbaar te blijven stellen: "Als de kelders de gemeente niets waard zijn, dan is de stad de kelders niet waard. Dan kun je ze beter volstorten met beton", zegt De Bruin simpelweg. Hij vindt dat het lang heeft geduurd, een jaar, voordat Arnhem toestemde in de nieuwe formule. De gemeente vond het idee van de Arnhemse ondernemers vorig jaar nog te riskant, meldt G. Haenen, projectleider Historische Kelders van de gemeente. "Nu ligt er een nieuw voorstel."
De stichting denkt met oude en nieuwe activiteiten een gezonde basis voor de exploitatie onder de kelders te kunnen leggen. Verhuur aan een horeca-ondernemer en serviceclubs, rondleidingen en culturele, educatieve en historisch getinte activiteiten horen daar bij. Van mini-exposities tot kinderfestiviteiten.
De Bruin, in het dagelijks leven directeur van Schenker Internationaal Transport in Ede, windt er geen doekjes om: "Dat hele gedoe met die winkeltjes, wat de gemeente wilde, was niet haalbaar. Wie wil er nou acht uur per dag onder de grond zitten? Bovendien zijn de kelders van circa 35 vierkante meter te klein om er een omzet te halen waarvan je voltijds iemand kunt aanstellen.
"Op een gegeven moment hebben we tegen de gemeente gezegd: 'Zo willen we het doen. Zo niet, dan even goede vrienden, maar dan beginnen we er niet aan."
Naast De Bruin behoren ook W. Hillenius (directeur Hogeschool Arnhem en Nijmegen) en A. Brits (SNS Bank) tot het stichtingsbestuur. "Allemaal geboren en getogen Arnhemmers die vinden dat er al genoeg narigheid is in de stad", verklaart De Bruin. "Die kelders zijn een leuk initiatief en daar willen we best wat voor doen. Allemaal liefdewerk oud papier, hoor."


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]