[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Achterhoekse sauriŽr: Nothosaurus Winterswijkensis"

 Achterhoekse sauriŽr: Nothosaurus Winterswijkensis
TC Tubantia
"Hij behoorde tot de sauriŽrs die in het water van een ondiepe binnenzee op jacht ging naar visachtigen. De Nothosaurus Winterswijkensis leefde in de Trias-periode, zo'n 240 miljoen jaar geleden. In de muschelkalklagen die in Winterswijk aan de oppervlakte komen, zijn skeletdelen en loopsporen
gevonden van het prehistorische reptiel.
Het Amerikaanse blad 'Journal of Paleontology' publiceert in juli over de vondst, die is gedaan door een werkgroep van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Winterswijk.
Een grotere uitvoering, de Nothosaurus Giganteus, had een lengte van ongeveer zes meter. Volgens een beschrijving van de anatomie van dit dier door de Duitser S. Schmidt uit TŁbingen, bewoog het reptiel zich op het land kronkelend en op vier poten voort. De Nothosaurus had een lange nek en een lange staart. De achterpoten met daarin zwemvliezen, gebruikte het dier in het water als roer.
Fossielen van de Nothosaurus zijn onder meer gevonden in Duitsland, ItaliŽ, Zwitserland, Nederland, China, IsraŽl Rusland en Noord-Afrika. De vondst in Winterswijk - vandaar de naam Nothosaurus Winterswijkensis - staat in het boek 'SauriŽrs uit de Onder-Muschelkalk van Winterswijk', nummer elf in de Staringia-reeks van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV). Schrijver van het boek en voorzitter van de werkgroep die het onderzoek deed, is Henk Oosterink.
'De werkgroep bestaat uit vijf leden en is ontstaan uit een groepje dat in de Winterswijkse steengroeve op zoek was naar fossielen. Zo'n twaalf jaar geleden hebben we besloten samen iets te doen. De ťťn weet meer dan de ander en zo zijn er tal van activiteiten ontstaan. Een demonstratie geven in prepareren bijvoorbeeld, het uit het gesteente halen van vondsten. Op een gegeven moment hebben we besloten op te schrijven wat we allemaal hebben gevonden. Zes, zeven jaar geleden hadden we daar een aardig beeld van. Toen zocht ik uit wat er al over bekend was en wat er over is geschreven. Daarbij
heb ik hulp gezocht en gekregen van beroepsgeologen en paleontologen. We hebben op een rijtje gezet wat vijf verzamelaars hebben gevonden. In totaal zijn er tien soorten aangetroffen. Behalve de Nothosaurus hebben we skeletdelen of afdrukken gevonden van de Anarosaurus, de Placodus, de Rhynchosauroides Peabodyi en de Tanystropheus Antiguus. De laatste wordt ook wel de giraffenhalshagedis genoemd', aldus Oosterink.
Dat het boek dit jaar wordt gepresenteerd is geen toeval. Voorzitter Cees Ehlers van de NGV, afdeling Winterswijk: 'Het idee voor het boek was er al jaren, maar we hebben het zo gedaan dat het verschijnen van het boek en het jubileumjaar samenvielen.' De afdeling Winterswijk van de NGV bestaat 35 jaar.
Het boek telt 144 pagina's in een oplage van 2500 stuks. Er staan 115 tekeningen en vijftig foto's in. Het eerste exemplaar wordt bij de jubileumviering op 12 april in hotel Frerikshof door landelijk NGV-voorzitter Gerrits overhandigd aan Johan Mentink, directeur van de Winterswijkse Steen- en Kalkgroeve.
In het museum Freriks wordt op dezelfde dag de tentoonstelling 'Botten in kalk' geopend. 'Wat in het boek aan vondsten staat, laten we op die tentoonstelling zien', aldus Oosterink."