[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Unieke vondst in Nederland

 Unieke vondst in Nederland
Eindhovens Dagblad
Boerderijen van 6000 jaar oud gevonden bij opgravingen in Panningen
In Panningen zijn bij opgravingen sporen ontdekt van prehistorische boerderijen uit ongeveer 4000 voor Christus. Het is voor het eerst in Nederland dat archeologen boerderijen ontdekken uit de neolithische tijd. Dat heeft archeoloog E. Lohof van het Archeologisch Dienstencentrum in Bunschoten gisteren in Panningen bekendgemaakt.
Lohof deed zijn ontdekking bij toeval. Hij was eigenlijk op zoek naar crematieplaatsen uit de Romeinse tijd. Die vond hij ook, maar onder dit grafveld troffen de onderzoekers eveneens sporen aan van paalgaten van twee boerderijen uit het neolithicum.
Het gaat om overblijfselen van de Michelbergcultuur, vroege landbouwers die ook runderen hielden. De boerderijen zijn volgens Lohof achttien bij vijf meter groot en herbergden uitgebreide kinderrijke families van zo'n drie generaties. Lohof weet niet tot welke ethnische groep deze vroege landbouwers behoorden, welke taal ze spraken en welke religie ze aanhingen.

Leemte
'Deze vondst vult een leemte in de bouwgeschiedenis', zegt Lohof. In Zuid-Limburg werden eerder al overblijfselen van boerderijen uit 6000 voor Christus gevonden, die de eerste primitieve landbouwers onderdak boden op de rijke lössgronden. Dat is het tijdperk van de bandkeramiek, genoemd naar de versieringen op de potten van deze mensen.
'Maar daarbij ging het om een mengvorm, want deze mensen deden ook nog aan jacht en visvangst', zegt Lohof. 'In Panningen gaat het om volwaardige landbouwers'.
Tussen het tijdperk van de bandkeramiek en de Hunebedbouwers in het huidige Drente rond 3000 voor Christus, zat er tot nog toe niets. Dat gat is nu opgevuld door de vondst in Panningen, denkt Lohof.
Het archeologisch onderzoek in Panningen wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Helden-Panningen, die daar een naburig industrieterrein wil uitbreiden.