Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Zelhem door prehistorische vondst twee keer zo oud

De Gelderlander, 030403
Zelhem werd al eeuwen voor Christus bewoond. Archeologen hebben gisteren op een bouwterrein in het dorp sporen van een prehistorische grafheuvel gevonden.
De grafheuvel die werd aangetroffen stamt tussen de zevende en vijfde eeuw voor Christus. Daarmee is Zelhem, dat enkele jaren geleden nog het twaalfhonderdjarig bestaan vierde, plotsklaps twee keer zo oud.
De vondst wordt uitvoerig gedocumenteerd en gefotografeerd. Daarna wordt er gewoon doorgewerkt op het bouwterrein, waar een hal van een autobedrijf verrijst.


Prehistorisch graf onder middeleeuwse smidse in Zelhem
Apeldoornse Courant, 030403
Zelhem vierde twee jaar geleden het 1200-jarig bestaan een eeuw te laat, zo bleek uit opgravingen. De grafheuvel die dinsdag is gevonden maakt het dorp nog eens twee keer zo oud.
Zelhem werd al eeuwen voor Christus bewoond. Archeoloog Eric van der Kuijl legde dinsdag de contouren van een grafheuvel uit de prehistorie bloot. De vondst op een bouwterren aan de Gildenweg is uniek voor de regio en stamt uit de late bronstijd of vroege ijzertijd. Het graf zat onder de restanten
van een nederzetting uit 8e eeuw na Christus.
Autobedrijf Roelofs bouwt op de hoek van de Stikken- en Gildenweg een nieuwe hal. Maandag werd de fundering van een bijgebouw gelegd. Op dat moment kwam Van der Kuijl voorbij. De archeoloog zag meteen dat er -wat hij noemt een huisplattegrond- werd blootgelegd.
Hij spoedde zich naar het gemeentehuis om de burgemeester van de belangrijke vondst op de hoogte te brengen. Na overleg met Jan Roelofs van het gelijknamige autobedrijf werd besloten om het werk twee dagen stil te leggen.
De archeoloog kreeg hulp van leden van de historische verenigingen Oud Zelhem en Old Rurle.
Nader onderzoek bracht aan het licht dat er niet alleen een huis stond maar ook een smederij.
'Er zat hier vroeger veel erts in de grond. We hebben al eerder restanten van een smederij gevonden. Het gaat daarbij om sporen van houtskool en slakafval. Er moet hier tussen de 8e en 10e eeuw na Christus een levendige handel in ijzer hebben bestaan. Dat is wel zeker. Maar hoe groot de
nederzetting is geweest, kan ik niet zeggen.'
Voor een leek is het een doodgewone kuil, zo niet voor archeologen.
'Kijk', wijst Van der Kuijl naar een rand van de afgraving. 'Dat gele zand vormt de contouren van het bootvormige huis dat hier stond. Naar het geheel van de nederzetting kun je echter alleen maar gissen.'

Grafheuvel
Tijdens de opgravingen in Zelhem stuitten de onderzoekers op een nog veel ouder teken van vroeger leven. Als het om de 'leeftijd' van de grafheuvel gaat, steekt het niet op een eeuw. Van der Kuijl houdt het op ' tussen zevenhonderd en vijfhonderd voor Christus.' De ouderdom leidt hij af uit de manier van begraven en de vorm.
'Het is een kringgreppel met centraal graf en die manier van begraven hoort bij de prehistorie en niet bij de vroege middeleeuwen.' Uit de ronde vorm blijkt dat het graf op zijn laatst uit de vroege ijzertijd stamt.
De archeoloog zal de prehistorische vondst uitvoerig documenteren. Onder meer door er foto's van te maken. Daarna is het gewoon zand erover.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]