[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

Cultuursite wordt restaurator te veel

 Cultuursite wordt restaurator te veel
Apeldoornse Courant, 280303
Wie denkt dat oude ambachten en nieuwe media maar moeilijk samengaan, kan te rade gaan bij Jan Sterken in Ugchelen. Zijn restauratie-atelier van eeuwenoude kaarten en boeken is ook het hoofdkwartier van een succesvolle cultuursite. Cultuurnet.nl kan bogen op 86.000 bezoekers per maand. Dik zesduizend cultuurliefhebbers hebben een abonnement op zijn wekelijkse nieuwsbrief en dagelijks komen er nog dertig tot veertig bij.
Jan Sterken (56) maakt dagelijks een uitzonderlijke spagaat. Zijn dag begint om kwart voor zeven, als hij achter de computer een begin maakt met de verwerking van zo‘n driehonderd e-mails, die dagelijks op CultuurNet.nl binnenkomen. Om half negen begint hij dan aan zijn ‘echte‘ werk.
‘Tussen de middag werk ik nog een half uur aan de site en ‘s avonds een uur of anderhalf. Zes dagen in de week. Vroeger ook op zondag, maar die dag heb ik laten vallen. Niet om godsdienstige reden, maar je moet toch wat vrije tijd overhouden‘, zegt Sterken. ‘Het is gewoon een hobby die vreselijk uit de hand is gelopen‘.
Zeven medewerkers telt Sterkens restauratie-atelier, enigszins verscholen gelegen in een Ugchelse woonstraat. Het bedrijf is specialist in ‘onmogelijke‘ opdrachten, het herstel van eeuwenoude en vaak uiterst kostbare kaarten en boeken. Zoals onlangs nog een perkamenten boek uit de 10e eeuw uit de bibliotheek van de Groothertog van Luxemburg.
In het atelier staan dozen met 3200 boeken uit een Brabants klooster, in de vriezer liggen eeuwenoude boeken uit Utrecht die waterschade hebben opgelopen. In het kantoortje in de hoek draait echter alles om de computer. Sinds juni 2000 is Sterken beheerder van CultuurNet.nl, een site die toegang geeft tot zo‘n achtduizend andere sites, een uitgebreide cultuuragenda en een nieuwsrubriek.
Sterken zegt voor zijn werk veel informatie op internet op te zoeken. De internetadressen die hij daarbij tegenkwam, begon hij jaren geleden al te verzamelen. ‘Om ook collega-restaurateurs daarvan te laten profiteren, heb ik een speciale site gemaakt. Gaandeweg is dat gegroeid. Teveel eigenlijk, want het wordt me nu teveel‘.

Sponsor
De parttime webmaster hoopt op hulp. ‘Ik hoop iemand te vinden die zijn naam aan de site wil verbinden. Een sponsor bijvoorbeeld zoals Joop van den Ende. Dan kan ik iemand in dienst nemen die het werk van me overneemt. En misschien kunnen we de activiteiten zelfs gaan uitbreiden‘.
Komt er niemand, dan zet Sterken zijn website toch voort, ondanks de tijd die hij erin moet steken. ‘Ik hou de site elke dag bij. Ik ben bang dat als ik ermee stop, CultuurNet.nl als een plumpudding in elkaar zakt. En dat zou zonde zijn, want ik krijg dagelijks enthousiaste reacties.‘
Zo raakte de schouwburg in Hoorn binnen vier uur achthonderd kaarten kwijt van een eenmalig concert van Dave Brubeck. Met dank aan een bericht op CultuurNet.nl. Een avondje uit in Amsterdam of Den Haag? Theater Carré en de Koninklijke Schouwburg zetten hun agenda op de site. En zelf artikelen in de krant samenvatten, hoeft Sterken ook niet meer. Dagelijks krijgt hij zeker vijftien persberichten, die hij na controle dezelfde dag nog op de site zet.
Helemaal gratis is CultuurNet.nl niet, althans een deel ervan. ‘De agenda en de nieuwsberichten wel, evenals het plaatsen van cv‘s door mensen die een baan of vrijwilligerswerk zoeken. Alleen voor vacatures of een reclameboodschap moet er worden betaald‘, zegt Sterken.
Het succes van de site heeft inmiddels buitenlandse belangstelling gewekt. Zo informeerde het Vlaamse Ministerie van Cultuur naar de werkwijze van de site en de manier van selectie. Sterken: ‘Ze waren heel verbaasd. Mensen denken dat er een hele organisatie achter zit, maar ik doe alles zelf.‘