[ links]   []   [archief]   [index]

[<<<] [Project 0] [>>>]

"Special 'Onderwereld' - waterarcheologie"

 Introductie 'Onderwereld' (Discovery Planet Special)
Noach, Atlantis, de zondvloed en verdwenen beschavingen
Dertig- tot vijftigduizend jaar geleden zag de wereld er heel anders uit. De Aarde was toen in de greep van de laatste Weichselien-ijstijd. Het ijs reikte in Europa toen vanuit ScandinaviŽ tot ongeveer Hamburg en stroomde met gletsjers via het Deense Jutland het noordwestelijk deel van de Nederlandse Noordzee in. Veel water was door de ijstijd als gletsjerijs opgeslagen waardoor de zuidelijke Noordzee was drooggevallen. De zuidelijke Noordzee bestond niet. het was een steppe waar door rivieren als de Theems en de Rijn een delta gevormd werd. Op de vlakte van de zuidelijke Noordzee leefden kuddes wolharige mammoeten, reuzenherten, holenleeuwen enÖ mensen. Maar niet alleen de Noordzee was drooggevallen.
Over heel de wereld was door de kou water opgeslagen in de ijskappen. Daardoor was het landoppervlakte veel groter dan tegenwoordig en huidige eilanden waren toen nog gewoon een onderdeel van het vasteland.

Over verdwenen beschavingen zijn boekenkasten vol geschreven. In deze special brengen we een aantal van de verdwenen beschavingen onder de aandacht.
Lees verder bij Discovery Planet