Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Raadsels rond vondst oud graf in Biervliet

BN/De Stem
In de Hervormde Kerk in Biervliet is gistermorgen de laatste grafkist bovengehaald. Het gaat zo goed als zeker om de overblijfselen van Michiel de la Palma.
De inhoud van de kist stelde de archeologen van Archeomedia onverwacht voor een raadsel. "Hij lag vol met bloemblaadjes. Heel typisch, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Ik zit nog te prakkiseren hoe we dit moeten voorstellen", aldus archeoloog Bulten.
Aanvankelijk was ervan uitgegaan dat de ruiming van de grafkelder donderdag kon worden afgerond. "Maar onderin vonden we nog een heel mooie, eikenhouten kist. Dat mocht geen haastklus worden." Om die reden is gistermorgen verdergegaan met de ruiming. Behalve het hout, waren ook de nagels aan de doodskist redelijk gaaf gebleven. Bulten twijfelt er niet aan dat het om De la Palma gaat. "Dit was de primaire begraving, van een belangrijk iemand. De andere kisten waren van kwalitatief mindere houtsoorten, zoals grenen en vuren."
De zwaar verweerde schedel van Biervliets eerste burgemeester was voor een deel met de bloemblaadjes, mogelijk palmblaadjes, 'vergroeid'. Na de ruiming bleven er zowat twaalf grote zakken vol met bloemblaadjes over. Met de vondst van De la Palma, komt het aantal gevonden skeletten uit de kelder op zeven. Vier lagen in een eigen kist, terwijl in een knekelkist de resten van drie verschillende skeletten werden gevonden. De grafkelder was ongeveer 2 meter en dertig centimeter diep.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]