Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Wieringen profileert zich als 'Vikingstad'

In Wieringen is vandaag begonnen met de bouw van een speciaal 'Vikingencentrum'. De gemeente besloot tot de bouw van het museum, nu duidelijk is dat het rond het jaar 900 in de Noord-Hollandse gemeente moet hebben gewemeld van de Noormannen.
Sinds 1996 zijn er uit de Wieringse bodem niet minder dan drie Vikingschatten opgediept. De schatten bestaan onder meer uit sieraden en zilveren munten en duiden erop dat de Kop van Noord-Holland lange tijd nauwe banden had met de Noormannen.
Het Wieringse museum wordt het eerste Vikingmuseum in Nederland.

Handel
Hoewel er in Wieringen geen restanten van Viking-nederzettingen zijn gevonden, wijst onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uit dat de Vikingen minstens twee generaties lang in en rond Wieringen moeten hebben gebivakkeerd.
"Wieringen was vroeger goed zichtbaar vanaf zee", zegt directeur Jan Stobbe van de stichting 'Weg van de Vikingen'. "Daarom onderhielden de inwoners in de Vroege Middeleeuwen waarschijnlijk allerlei handels- en andere contacten met de inwoners van ScandinaviŽ."
De Vikingen trokken in de jaren 600-1100 na Christus in golven Europa in, aangedreven door overbevolking en hongersnood. Hoewel de Noormannen vooral de geschiedenis zijn ingegaan als brullende veroveraars, waren de meeste opvarenden van de drakenboten vredelievende boeren, op zoek naar een vestigingsplaats.
Onder meer langs de Engelse en de Franse kust ontstonden veel Vikingdorpen. In Nederland vinden archeologen soms Vikingvoorwerpen bij onder meer Groningen, Wijk bij Duurstede en Walcheren.

Museum
Het Wieringse museum begint klein: als een bezoekerscentrum dat ongeveer 20.000 bezoekers per jaar hoopt te trekken. Na drie jaar kan het Vikingcentrum wellicht uitgroeien tot een volwaardig museum, goed voor 75.000 bezoekers per jaar.
De gemeente Wieringen verwacht dat het project de stagnerende economie in de regio een duw in de rug geeft.
Opvallend genoeg zet de stichting niet in op een modern museum vol computers en andere techniek, maar op een sobere tentoonstellingsruimte. "We willen het niet op een kermisachtige manier aanpakken", zegt Stobbe. "Hoewel we in een digitale samenleving leven, blijkt uit vooronderzoek dat we hebben gedaan dat de mensen behoefte hebben aan een tentoontelling met oorspronkelijke voorwerpen en sieraden."
Het museum gaat naar verwachting in september open.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]