Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Kwaliteit resten grafkelder valt archeologen tegen

Provinciale Zeeuwse Courant
In opdracht van de provincie Zeeland zijn medewerkers van Archeomedia uit Nieuwerkerk aan de IJssel de afgelopen twee dagen bezig geweest met het ruimen van de grafkelder in de Hervormde Kerk in Biervliet. Volgens archeoloog E. Bulten gaat het weliswaar om een zeldzame vondst, maar valt de kwaliteit van de resten tegen. 'Het botmateriaal is uiterst slecht bewaard gebleven. En het hout van de grafkisten ziet er weliswaar mooi uit, maar is heel kwetsbaar."
K. Kostense en R. Willemsen van de stichting Behoud Monumenten Biervliet stonden met hun neus bovenop de werkzaamheden. "Zoiets is nog nergens in Zeeland gevonden. Het is werkelijk uniek. Ik denk dat we er straks een mooie toeristische attractie bij hebben", zei Willemsen, die zich bezighoudt met de plaatselijke en regionale historie. Volgens hem zijn er in de kerk ooit zo`n driehonderd mensen begraven. "Overal waar ik in de grond prik, voel ik holtes van graven."
Bij de ruiming is elk stukje hout of bot ter plaatse in een computer ingevoerd en digitaal gefotografeerd. De drie archeologen zijn gehuld in witte plastic pakken. "Er doen verhalen de ronde dat aanraking met schimmels uit een grafkelder gevaarlijk kan zijn", zegt Bulten.
Naast talloze stukken hout waren gistermorgen de restanten van twee skeletten uit de kelder naar boven gehaald. Bij de resten werd een kam gevonden waarmee het haar kon worden opgestoken. "Dat wil niet zeggen dat het om een vrouw gaat. In die tijd droegen ook de mannen lang haar", aldus Kostense. In een van de half vergane schedels zat een stuk textiel, het restant van een hoofddeksel.
Na de verwijdering van de eerste twee skeletten kwamen er opnieuw twee grafkisten in het zicht, evenals een kleine knekelkist met botten en een gave schedel, vermoedelijk van een herbegraving. Terwijl Archeomedia het hield op `minstens vijf` skeletten, uitte Kostense het vermoeden dat er mogelijk nog een onder ligt. Voor Willemsen staat vast dat Michiel de la Palma erbij ligt, de eerste burgemeester ('rentmeester van de grafelijke domeinen en geestelijke goederen') van Biervliet. De kerk is in 1660 gebouwd en de la Palma is in 1668 overleden.
De provinciale archeologische dienst moet bepalen wat er met de resten gebeurt. Het kerkbestuur heeft voorgesteld om de grafkelder af te dekken met een glazen plaat.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]