Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Colmschate's oude allure

Apeldoornse Courant, 110303
Vanaf het jaar nul tot in de vierde eeuw na Christus was Colmschate een bedrijvige nederzetting die nauwe contacten onderhield met de Romeinen, weet gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels. Dat blijkt uit de vondst van kwaliteitsaardewerk, en bijvoorbeeld een smeltkroes. ‘Colmschate was een nederzetting van enige allure.‘.
Bij de opgraving naast ijsbaan De Scheg aan de Holterweg, net naast nummer 49, zijn de laatste maanden resten van tweeduizend jaar oude boerderijen, ambachtelijke werkplaatsen, hooibergen en een waterput gevonden.
Vaak is alleen door het geoefend oog van iemand als een stadsarcheoloog te zien waar deze resten eens hebben gezeten. Aan de hand van de vorm en afstand van ‘vlekken‘ in het zand kan deze van alles afleiden. Zoals de bouw van een boerderij of een kleine, half verzonken ‘hutkom‘. ‘Die gebruikten de mensen om bijvoorbeeld metaal in te smeden.‘
‘De oude laag is goed geconserveerd doordat latere bewoners deze bedekten met een akkerlaag‘, gaat Bartels verder. In de grond zijn zaken gevonden als munten, knopen, een hele oude haarspeld en aardewerk. En nu dus ook een paar scherven (‘archeologen vinden meestal kapotte dingen‘) van zogenaamd ‘golfband‘ aardewerk, waarvan zeker is dat dit uit de Late Steentijd stamt, aldus de archeoloog. Zo werd duidelijk dat hier in 1700 voor Chr. al mensen hebben gewoond. Voor de bezoekers van de open dag vandaag zijn al die zeer gedateerde voorwerpen binnen te bewonderen, evenals andere dingen die de onderzoekers aantroffen op het terrein. Honderd jaar geleden weggegooide jeneverflessen bijvoorbeeld, of potten en pannen die de mensen toen gebruikten. ‘Voor de inwoners van Colmschate dé kans om de eigen geschiedenis met eigen ogen te zien‘, vertelt Bartels enthousiast. Bovendien is het waarschijnlijk meteen ook de laatste kans, want de opgravingen naderen hun einde. Dus wie nieuwsgierig is naar het reilen en zeilen van de voorvaders en moeders in Steen-, IJzer- en Romeinse tijd kan vandaag, van 10 tot 16 uur, terecht op het opgravingsterrein. Archeologen geven uitleg over alles wat er te zien is.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]