Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Historie Colmschate herleeft

Apeldoornse Courant, 100303
De geschiedenis van Colmschate heeft anno 2003 de belangstelling van velen. Enige honderden mensen bekeken zaterdag de opgravingen langs de Holterweg bij de Scheg.
Zonder toelichting van de archeologische gidsen zouden zij trouwens niet veel bijzonders hebben waargenomen: een paar kuilen met daarin briefjes met nummertjes, een paar fluorescerende blokjes en gaten in de grond doen niet direct vermoeden wat zich hier in de prehistorie en in de Romeinse tijd heeft afgespeeld.
Stadsarcheoloog Michiel Bartels maakte de bezoekers echter snel duidelijk dat de grote zandbak veel verhalen over het verleden van Colmschate vertelt.
Na verwijdering van de bovenlaag met rul geel zand worden verkleuringen in het zand zichtbaar, die door de deskundigen worden herkend als (bijvoorbeeld) mollengat, houten paal of waterput. De vorm en grootte van de palen en de onderlinge samenhang maken duidelijk dat hier in de ijzertijd en in de Romeinse tijd een dorp was.
In het oude Colmschate waren niet alleen akkers. Er werden ook ambachten beoefend.
Van één plaats staat vast dat in de plaggenhut die er 2500 jaar geleden stond, ijzer werd bewerkt. ‘We hebben hier verschillende ijzerresten gevonden‘, vertelt Bartels. ‘Dat zegt genoeg.‘ Ook is veel aardewerk aangetroffen.
Wie dacht dat een archeologie niet interessant is voor kinderen heeft beslist ongelijk. Op een speciaal afgezet terrein konden kinderen zelf graven naar ‘bijzondere‘ bodemschatten. Naomi toonde vol trots vier botten in haar jaszak. Even verderop had Bram enkele fraaie gekleurde scherven opgegraven. Over de herkomst van deze vondsten deden de archeologen geen duidelijke uitspraken?


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]