Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Vondsten Breda-West voor het eerst te zien

BN/De Stem 080303
De gemeente Breda is begonnen met het exposeren van oudheidkundige vondsten die haar afdeling Archeologie de afgelopen jaren in Breda-West heeft gedaan. In een vitrine in de Publiekshal van het stadskantoor zijn nu voorwerpen van duizenden jaren oud te bezichtigen.
Daarbij zijn munten, gebruiks- en siervoorwerpen uit de Romeinse tijd. Een van de pronkstukken is een puntgaaf opgegraven Romeinse koebel. Ook is materiaal aanwezig uit voorgaande tijdperken, zoals vuurstenen pijlpunten uit het Neolithicum (2000 v.Chr.). De vitrine bevat ook enkele foto's, reconstructietekeningen en teksten.
De meeste vondsten zijn gedaan tussen 1998 en 2001, tijdens de grote oudheidkundige campagne op het huidige bedrijventerrein Heilaar/Steenakker. De ontdekkingen van de Bredase archeologen waren destijds weinig minder dan spectaculair. Zij legden vijftig hectare landschap bloot met de restanten van heel verschillende leefgemeenschappen, inclusief tientallen boerenerven met waterputten. Samen met de resultaten van de opgravingen op het huidige NAC-terrein (1995), betrof dit (na Oss) de op een na grootste oudheidkundige opgraving die ooit in deze provincie is uitgevoerd. Hun vondsten zijn tot heden nergens te zien geweest.
Volgens gemeentelijk archeologe R. Berkvens worden binnen afzienbare tijd meer vondsten aan het publiek getoond. Eind dit jaar verzorgt de afdeling Archeologie een uitgebreide publicatie over de archeologie van Breda-West.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]