Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Schrapen naar sporen van Bataven op Medel

De Gelderlander 080303
Op Medel verrijst een heel nieuw industrieterrein. Voordat het bouwen begint, krijgen eerst archeologen een kans. Twee plaatsen worden onderzocht, een vindplaats uit de Bronstijd en uit de Romeinse tijd.
Om het beste overzicht te krijgen is eerst een korte klim nodig. Bovenop een modderige berg vormen de gaten in de grond opeens duidelijk een plattegrond. Hoewel, duidelijk. Enige uitleg van een archeoloog is wel handig. Want wat voor de leek willekeurige lijnen en verkleuringen zijn, herbergen voor deskundigen een schat aan informatie.
Een groep archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder leiding van Erik Verhelst, werkt al bijna twee weken aan het blootleggen van een nederzetting uit de Romeinse tijd. Ze hebben regenjassen en laarzen aan, want het regent. Stukje bij beetje wordt de grond naast de Grotebrugse Grintweg op Medel afgeschraapt.
De opgravingen gaan nog een week door, maar Verhelst kan nu al wat uitkomsten melden. "Op deze plek hebben zeer waarschijnlijk stenen gebouwen gestaan. Dat is heel zeldzaam. Maar een op de vijftig nederzettingen had gebouwen van steen. Hout- en leembouw was de norm. "
De stenen gebouwen zijn niet gevonden bij de opgravingen. "Die is verdwenen in het Amsterdam- Rijnkanaal. We hebben brokstukken gevonden, zoals cement, vloerbeton en muurplaster. Dat wijst toch erg in de richting van een gebouw. Er werd in die tijd wel veel met puin gesleept, maar dat was bruikbaar materiaal. Dit niet." Verhelst heeft nog even met de gedachte gespeeld dichter bij het kanaal te gaan graven, maar boringen maakten duidelijk dat de grond teveel verstoord is.
Een tweede bijzondere vondst zijn sporen uit de laat-Romeinse tijd (270-350 na Christus). "In het rivierengebied treffen we dat bijna nooit aan. Het is de tijd dat de Bataven al vertrokken zijn, maar dat dit gebied nog wel deel uitmaakt van het Romeinse rijk. De Franken kwamen toen uit Noord- Nederland en Duitsland naar het rivierengebied."
Op drie plaatsen wordt gegraven, in totaal wordt 0,3 hectare blootgelegd. Na het eerste onderzoek verwachtte Verhelst vier huizen aan te treffen. Inmiddels is een extra plattegrond gevonden, maar is er ook een afgevallen. "We hadden al onze twijfels over een locatie. Het wordt steeds minder waarschijnlijk dat daar ook een huis heeft gestaan. Ik heb wel een idee over wat er dan wel stond. Het is speculatie, maar het zou een verdedigingswal kunnen zijn om de nederzetting te beschermen tegen de Germanen."
Een paar honderd meter verderop hebben archeologen uit Groningen net hun opgravingen afgesloten. Tot vorige week vrijdag waren ze aan het werk om een vindplaats uit de Bronstijd aan de oppervlakte te brengen. Bijzonder is de vondst van een plattegrond van een erf. In de grond zijn paalsporen (verkleuringen) gevonden die duiden op een boerderij van 25 bij 5 meter. Ook zijn er kleine graanschuurtjes en op het laatste moment nog twee waterputten gevonden.
Bij de eerste boringen werden sporen uit het neolithicum (Steentijd, 2500-2000 voor Christus) aangetroffen. Volgens Janneke Hielkema van archeologiebureau ARC uit Groningen was dat een toevalstreffer. "We hebben echt te maken met een periode van vroeg en midden Bronstijd, zo tussen 2000 en 1500 voor Christus." Boerderijen werden een jaar of twintig gebruikt, vertelt Hielkema. "Dan was het hout verrot en werd een stukje verderop een nieuwe boerderij gebouwd. Zwervende erven noemen we dat." Op de Romeinse vindplaats is een boerderij herbouwd op precies dezelfde plek.
Voor beide opgravingen geldt dat het opgegraven materiaal, zoals scherven en botten , verder worden geanalyseerd. Vervolgens wordt een rapport geschreven dat over een maand of drie klaar is. Op Medel zijn in totaal acht vindplaatsen.
Dit is het laatste deel van een korte serie over monumentenzorg en archeologie. De twee vorige afleveringen verschenen gisteren en op woensdag.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]