Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Opgraving trekt veel kijkers

Provinciale Zeeuwse Courant
Vlissingen heeft er met de archeologische vindplaats bij de Sint Jacobskerk een toeristische attractie bij. De wetenschappers die daar naar interessant materiaal zoeken, worden continu gadegeslagen door tientallen ge´nteresseerden. Er zijn zelfs al schoolklassen gesignaleerd op excursie naar de vindplaats.
Het is vrijdagmiddag rond de klok van twee. Aan de Hema-zijde van de vindplaats staat een flinke hoeveelheid toeschouwers, waaronder de familie Slosse. ,,Of we hier speciaal voor gekomen zijn? Nee, dat niet hoor``, zegt mevrouw Slosse. ,,Maar ik vind het wel mooi om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.`` Ondertussen kijkt ze nieuwsgierig naar de werkzaamheden tussen de Spuistraat, de hoek van de Lange Zelke en de Oude Markt.
De familie Slosse staat daar niet alleen in. Dagelijks nemen veel passanten een kijkje op de plek. Er zijn zelfs al schoolklassen aan het hek gesignaleerd. ,,De eerste klassen hebben we nog uitgenodigd om een kijkje binnen de hekken te nemen``, zegt archeoloog E. Bulten die werkzaamheden ter plekke co÷rdineert. ,,Maar het zijn er inmiddels zo veel geworden...`` En daarom wordt er alleen nog op afspraak gewerkt.
De locatie is door metalen hekken afgesloten. Op een aantal A4`tjes, die aan de hekken zijn vastgehecht, geven de wetenschappers tekst en uitleg over hun werkzaamheden. De blaadjes blijken bijzonder gewild te zijn. ,,Ze worden aan alle kanten gestolen. Zelfs papiertjes met alleen maar tekst nemen ze mee. Ik begrijp er niks van``, zegt Bulten.

Skelet
In het zonnetje wroet even verderop een zevental archeologen ontspannnen in de grond. Met een klein soort troffel legt de ÚÚn een skelet bloot, terwijl de ander de vondst op een groot stuk papier intekent. Een legergroene bus komt op dat moment het hek binnen rijden. Het is de machinist van de graafmachine die de archeologen gaat helpen. Hij mag een extra laag van de grond afschrapen, net zo lang tot er weer iets wordt gevonden. Maar vooralsnog kan hij weinig uitrichten. De sleutels van de graafmachine zijn zoek.
Ondertussen vertelt projectleider A. van Meurs van het archeologisch bureau SOB Research dat nog onduidelijk is wat er met de vindresten gaat gebeuren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om alle botten te inspecteren op ziekteverschijnselen. Maar het is nog onbekend of daar voldoende geld voor beschikbaar is, meldt Van Meurs. Co÷rdinator Bulten legt uit dat de archeologen vanaf maandag in ieder geval hun werkgebied gaan uitbreiden. Zo gaat ook pal voor het pand van de ANWB de spade de grond in.
Voor botonderzoek is de fysisch antropologe G. Bergsma ingehuurd. Ze komt uit Groningen en is gevraagd de vondsten te analyseren. Zo is een bijna blootgelegd geraamte waarschijnlijk een vrouw geweest tussen de 35 en 55 jaar oud, beoordeelt ze. Voor een betere schatting zullen de botten eerst moeten worden opgegraven. Met een spiegeltje bekijkt ze de tanden in de schedel. ,,Aan de tanden is vaak de gezondheid van de persoon af te lezen. Kijk, daar zie je een beetje tandrot.`` Onderaan is inderdaad een zwart stuk te zien dat er lelijk uitziet. Maar dat gat bovenop de schedel dan? Die persoon moet een flinke klap hebben gekregen. ,,Eh nee``, aarzelt Bergsma. ,,Dat heeft een van ons waarschijnlijk met een spade bij de opgravingen gedaan.``

Wegwerpkwast
In totaal heeft ze 31 complete skeletten gelokaliseerd, de losse botjes en schedels niet eens meegerekend. Wie overigens denkt dat de archeologen louter professioneel materiaal gebruiken, komt bedrogen uit. Met een wegwerpkwast van de Hema worden skeletten schoongeveegd. De botten worden vervolgens afgevoerd in plastic bakken van de Blokker.

PiŰteit
Mevrouw B. Davidse uit Vlissingen kijkt het allemaal ge´nteresseerd aan. Op de vraag of de doden niet meer piŰteit verdienen, antwoordt ze ontkennend. ,,Nee, die hebben het toch niet door. Wat niet weet, wat niet deert. Bovendien is het goed om eens te zien hoe archeologen te werk gaan.`` Mevrouw E. de Jong, ook afkomstig uit Vlissingen, is het daar niet mee eens: ,,Eigenlijk vind ik dit niet kunnen, maar ik kijk er toch maar naar.``
Even verderop geniet de machinist van de graafmachine van het zonnetje in zijn legergroene bestelbus. De sleutels van de graafmachine zijn nog steeds zoek.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]