Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Archeoloog 'struikelt' over Romeins vaatwerk

De Gelderlander 010303
Dat het in de Cuijkse ondergrond wemelt van de Romeinse resten is bekend. Soms struikelen de liefhebbers zelfs over 'de potten en pannen'. Zoals onlangs Ton van der Zanden: "Daar stond het, open en bloot."
Op de knien eindeloos door het zand kruipen. Op zoek naar bijna onherkenbare minuscule scherfjes, botjes, stukjes aardewerk en metaal. Het zijn de sporen waar een archeoloog het meestal mee moet doen.
Maar dat het ook anders kan ervoer Cuijkenaar Ton van der Zanden, actief lid van Werkgroep Archeologie Cuijk, onlangs. Van der Zanden en de zijnen kijken bij graafwerkzaamheden altijd over de schouders van grondwerkers mee en waarschuwen bij verdachte situaties de gemeente of de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Van der Zanden weet dat je vondsten van archeologische betekenis niet op een presenteerblaadje krijgt. Tot hij onlangs op een zondagmiddag terugkeerde van een wandeling door de Cuijkse Grotestraat waar al maanden druk gegraven wordt.
"Ter hoogte van Nutricia werd mijn aandacht getrokken door een gegraven sleuf en de kleur van het zand. Je krijgt daar een neus voor. Daar moet wat zitten, denk je dan. Ik gaf mijn ogen goed de kost, ging zelfs aan de andere kant van de sleuf lopen en baande mij een weg door de struiken die voor het Nutriciagebouw staan." Pas op het allerlaatste moment zag hij het aardewerk voor zijn voeten. "Dat was nog eens een idiote gewaarwording. Ik zag het in n oogopslag: dat is Romeins. Geheel open en bloot stond daar een keurig stapeltje aardewerk: twee schalen en een potje er omgekeerd bovenop. Daarnaast lagen nog wat scherven. Alles was in uitzonderlijk goede staat. Je gelooft gewoon je ogen niet." De verbijsterde amateur-archeoloog droeg zijn vondst voorzichtig naar huis. Daarna keerde hij terug om de omgeving van zijn vondst aan een nauwkeuriger onderzoek te onderwerpen. Zijn eerste bevindingen werden later door de dienst Archol, die in opdracht van de gemeente Cuijk archeologisch onderzoek verricht, bevestigd. "Het gaat om resten van meerdere Romeinse graven. We weten dan ook dat er in de buurt van die plek resten van Romeinse grafvelden onder de grond zitten." Maar hoe het antieke vaatwerk keurig opgestapeld in de struiken terecht is gekomen, zal altijd een raadsel blijven. Van der Zanden: "Ik denk dat een van de grondwerkers de spullen in de sleuf gevonden heeft en ze op de kant heeft gezet. Waarschijnlijk is hij zijn vondst daarna vergeten. Omdat het gesneeuwd heeft, is het aardewerk waarschijnlijk onder de sneeuw verdwenen. Zodoende heeft het daar een tijd onopgemerkt gestaan. Ik heb navraag gedaan maar niemand zegt iets van het aardewerk te weten."
Archol heeft intussen bevestigd dat het om een fraaie vondst van twee luxe borden, voorzien van stempels van de maker, een beker met schubbenversiering en het onderstuk van een kruik gaat. De vondsten zijn uitzonderlijk gaaf en dateren van 100 tot 125 na Christus. Alle andere resten uit de sleuf, as uit de graven, scherven aardewerk en stukjes brons, zijn inmiddels door Archol weggehaald.
Het Romeins aardwerk siert nu tijdelijk het kantoor van wethouder Kloosterman, die de Cuijkse archeologische bodemrijkdom een warm hart toedraagt, maar zal spoedig aan de collectie van Museum Ceuclum worden toegevoegd. In het voorjaar zal in de omgeving van de vondst opnieuw uitgebreid worden gegraven in verband met de aanleg van een bergbezinkbassin.
Archol wil voorafgaand aan deze graafwerkzaamheden de grond goed onderzoeken om meer te weten te komen over de Romeinse heerbaan waarvan de resten zich onder de Cuijkse Grotestraat bevinden.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]