Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Romeins verleden Nijmegen op Kops Plateau

De Gelderlander, 180203
'Toon Romeins verleden van Nijmegen visueel op Kops Plateau'
Het Romeinse verleden van Nijmegen moet zichtbaar gemaakt worden op het Kops Plateau, een plek waar vroeger Romeinse soldaten gelegerd waren.
Dat stelt de Stadspartij Leefbaar Nijmegen in een notitie. In wat voor vorm die visualisering gegoten zou moeten worden, laat de partij in het midden. De notitie is gericht aan andere raadsfracties. Samen met hen wil de Stadspartij tot een initiatief- raadsvoorstel komen.
In 1995 stelde de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) dat de noordrand van het gebied, daar waar het terrein scherp afloopt richting Ooijpolder, zich goed leent voor visualisering. Behalve de toekenning van de bestemming 'archeologisch park' is er door de gemeente niets concreets met betrekking tot het Kops Plateau ondernomen. De Stadspartij denkt dat de viering van 2000 jaar Nijmegen in 2005 aangegrepen moet worden om wel iets van het roemruchte verleden van de stad op deze plek te laten zien.
De partij situeert overigens het verkeerde legerkamp op het Kops Plateau. Daar heeft namelijk een klein Romeins kamp gelegen in de begintijd van de Romeinse aanwezigheid in deze contreien (vanaf 15 v.Chr.). Het grote legerkamp, van 12.000 manschappen, waar de Stadspartij op doelt, lag een eind verderop naar het westen (de Hunnerberg) en is van later datum. De resten van dat kamp liggen onder de woonbebouwing van Nijmegen-Oost.
Het kamp bereikte zijn grootste bloei na 70 n.Chr. toen het onderkomen van het Tiende Legioen vormde.
Naar die periode, waarin monumentale gebouwen in steen verrezen, verwijst ook de Stadspartij in haar notitie.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]