Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Huis en archeologische opgraving van de baan

Haagsche Courant
Een poging van het CDA in Maasland om het monument aan de Herenlaan boven de grond te krijgen en daarmee eigenaar Sjaak Barendregt de gelegenheid te geven een woning te bouwen, is op niets uitgelopen. Een politieke meerderheid voelt niets voor het wijzigen van het bestemmingsplan.
Het rijksmonument Herenwerf blijft onzichtbaar. De gemeente wil bovengronds geen aandacht schenken aan de geheel ondergronds liggende overblijfselen van een heel vroegere bewoning van de streek. De archeologische vondst ligt in het Maaslandse buitengebied, aan het eind van de Herenlaan.
De restanten liggen onder de grond op zestig centimeter tot een meter diep. Ter plekke is van die vroegere bewoning niets meer te zien dan een heel lichte verhoging in het betrokken perceel. Destijds door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) verricht onderzoek heeft uitgewezen, dat daar rond de twaalfde eeuw de commanderije van de Duitse Ridderlijke Orde gevestigd moet zijn geweest. Deze te Utrecht gevestigde orde heeft ook nu nog diverse percelen grond in Maasland in haar bezit. Ook zijn er sporen aangetroffen uit de Oude IJzertijd, vermoedelijk van rond 750 voor Christus.
Eigenaar van het door de Herenlaan in tweeŽn gedeelde perceel is Maassluizer Sjaak Barendregt. Hij kocht de lap grond tijdens de ontwikkeling van tuinbouwgebied Oud Camp met het plan er een huis voor zichzelf te bouwen.
De grond direct rondom zijn perceel is met The Greenery (voorheen Disselkoen), enkele tuinbouwbedrijven en bedrijfswoningen en het lokaal Maaslands bedrijventerrein inmiddels geheel volgebouwd.
Barendregt wil een klein boerderijtje neerzetten. Hij mag volgens het bestemmingsplan buitengebied echter geen woonhuis bouwen. Door het plaatsen van een paviljoen aan het boerderijtje, een luifel, met daaronder een wandbord met tekening en omschrijving van het monument, probeert Barendregt onder de bezwaren uit te komen. Het boerderijtje zou ziens inziens dienst kunnen doen als een beheerderswoning voor het monument.
Wie ter plekke gaat kijken, ziet het betrokken perceel temidden van allerlei bebouwing liggen. Om die reden vindt Van der Burgh een beheerderswoning in het beleid passen. Een ultieme poging van zijn kant heeft niet mogen baten. "Het is een druk bebouwd gebied. Niets wijst er naar het monument. Met een paviljoen komt er iets van de historie van het gebied terug."
De Open Groepering en de VVD zijn het niet eens met een wijziging van het bestemmingsplan.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]