Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Romeinen en Bataven

Teleac/NOT
In het jaar 51 v.Chr. raast Gaius Julius, de latere Caesar, de beroemde veldheer, met zijn enorme legers door Noordwest-Europa. Caesar legt zijn ervaringen als opperbevelhebber van GalliŽ vast in een boek. Dit boek is de eerste geschreven bron over wat later Nederland zou gaan heten en het markeert het einde van de prehistorie. In het jaar 406 vallen Germaanse stammen het Romeinse wereldrijk binnen en 50 jaar later valt Rome. Tastbare herinneringen aan deze periode zijn in Nederland alleen in de bodem te vinden. Archeologen doen al meer dan 150 jaar onderzoek en proberen de Romeinse tijd in Nederland te reconstrueren. Over deze zoektocht gaat de televisieserie.
Presentatrice, Ivette Forster, rijdt per scooter langs de (oude) Rijn, van het Duitse Xanten tot aan Katwijk aan Zee. De Rijn was de noordgrens of 'Limes' van het Romeinse rijk en bestond uit een serie forten verbonden met een weg. De Peutinger Kaart, de oudste geografische kaart waarop Nederland voorkomt, wijst haar de weg.
In ieder programma bezoekt Ivette een museum waar iedereen kennis kan maken met de prachtige vondsten die het bodemarchief inmiddels heeft prijsgegeven. Op haar tocht ontmoet zij archeologen en andere deskundigen die een zo precies mogelijk beeld schetsen van de wijze waarop de Bataven en de Romeinen met elkaar samenleefden. Zij praten ook over de betekenis van de verhalen die er in de loop van de eeuwen over deze periode zijn verteld en vertalen die naar hedendaagse begrippen en situaties. Ivette en de deskundigen vragen zich af of de vredesperiode van het Romeinse rijk een inspiratiebron kan zijn voor het hedendaagse Europa: een wereld waarin mensen met een verschillende culturele achtergrond samenleven.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]