Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Romeinse graven in Nijmegen

De Gelderlander, 210203
Deel van Romeinse stadspoort wellicht bij vervolg opgraving
Bij het vervolg van de opgraving door het gemeentelijk Bureau Archeologie langs de Weurtseweg zouden de archeologen wel eens op resten van de stadpoort van de Romeinse stad in het Waterkwartier, Ulpia Noviomagus, kunnen stuiten.
Aan het voorste gedeelte van de Weurtseweg, waar aan de haven een appartementencomplex wordt gebouwd, hebben de archologen een aantal graven uit de Romeinse tijd gevonden, de naast de Romeinse weg van Ulpia naar het legerkamp in Nijmegen-Oost heeft gelopen.
Het was in de Romeinse tijd gebruikelijk om doden langs wegen te begraven. De spectaculairste vondst op het terrein tot nu toe is een groot stenen brokstuk van enkele honderden kilo's. Het is de fundering geweest van een enorm grafmonument. "Het is een van de grootste Romeinse grafmonumenten in Nederland geweest", weet archeoloog Harry van Enckevort.
Aan de kop van de Weurtseweg staan nog enkele panden te wachten op sloop. Achter een van die panden, waar een steenhouwerij in is gevestigd, moet de stadspoort van de Romeinse stad hebben gelegen. "We weten nu bijna tot op de millimeter nauwkeurig waar hij moet zitten", zegt Van Enckevort. De vraag is alleen of de schop straks diep genoeg de grond in zal gaan. Dat is afhankelijk van de diepte van de funderingen die straks zullen worden aangebracht.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]