Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Faraotempel gevonden in woestijn Egypte

BN/De Stem
Italiaanse archeologen hebben vlak bij de westgrens van Egypte de resten gevonden van een faraotempel met 'zeer fraaie geschilderde reliŽfs'. De vondst is gedaan aan de rand van een verlaten oase op ongeveer 140 kilometer van de stad Siwa, vertelde de leider van de opgraving, Paolo Gallo dinsdag.
De ruÔne van de tempel was onder een dikke laag zand bedolven. Op de resten van de ingestorte muren troffen Gallo en de andere wetenschappers van de universiteit van Turijn reliŽfs aan die belangrijke godheden uit de oudheid. Dankzij deze vondst kunnen de wetenschappers veel opsteken van de ontwikkelingen van de oases uit de vierde eeuw voor Christus, zei Gallo.
De archeologen zijn van plan de belangrijkste stukken reliŽf in veiligheid te stellen omdat zij op hun huidige plaats te zeer bloot staan aan de invloeden van het klimaat, waardoor erosie optreedt.
Het oudste deel van de tempel is volgens Gallo gebouwd en gedecoreerd onder farao Nektanebo (380-361 v. Chr.). "Dank zij de hiŽroglyfen die wij hebben gevonden, zijn we erin geslaagd de naam te achterhalen die de oase indertijd had: Imespep", aldus Gallo. Hij noemde de historische waarde van de vondst aanzienlijk, vooral omdat er nu meer gegevens beschikbaar zijn over Nektanebo. Die heeft volgens de Italiaan aandacht besteed aan West-Egypte en aan de verbetering van de verbinding tussen dit gebied en het dal van de Nijl door karavaanroutes.


Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]