Reacties[Vorige] [Project 0] [Volgende]

Kasteel Buren keert terug

De Gelderlander
Ruim een eeuw nadat de laatste fysieke herinneringen aan het kasteel in Buren onder het zand verdwenen, zijn de fundamenten daar gistermorgen weer aan ontworstelt. Archeologisch adviesbureau Raap startte gisteren met het graven van vier sleuven in het Plantsoen in Buren. Paul van Kempen, specialist middeleeuwse kastelen bij Raap, is tevreden met de vondsten tot nog toe, hoewel alles precies volgens verwachting is. Geen botten, kannen, munten of andere resten.
"Dat ligt in de gracht, maar het ziet er goed uit", zegt hij, zoekend naar de beste plek om een deel van een bastion bloot te leggen. "We hebben uit historisch onderzoek, boringen en bodemonderzoek al een beeld van hoe het kasteel er heeft gelegen. Het is prettig om te zien dat het ook klopt."
Al in de twaalfde eeuw heeft er 'iets van een kasteel' gestaan op het Plantsoen. Daarna is door verschillende eigenaren van alles bijgebouwd. Bij het huwelijk van Anna van Egmond met Willem van Oranje ging het gebouw over naar de koninklijke familie.
Het pand kwam te vervallen nadat de zoon van Willem van Oranje, Frederik Hendrik, kwam te overlijden. In 1804 liet de regering het kasteel slopen voor de verkoop af te breken. In 1889 werd het laatste deel van het gebouw gesloopt. Veel van dat sloopmateriaal is verwerkt in huizen die nu nog in Buren staan.
Het werk wordt niet verzet met de van archeologen bekende zorgvuldigheid. Geen kwastjes of troffels waarmee laagje voor laagje wordt weggeschraapt, maar een grote graafmachine legt de fundamenten in rap bloot. Van Kempen: "Als we menselijke resten of andere zaken tegenkomen, dan zullen we dat onderzoeken, maar dat verwacht ik niet. Die spullen stopten ze niet tussen de fundamenten." Ongeveer een meter onder het maaiveld komt de fundering van het kasteel inderdaad naar boven. Duidelijk te zien is de vorm van een toren en het middenterrein. "Het is goed geconserveerd", concludeert Van Kempen met pretoogjes.
Lang kan hij er niet van genieten. "Als we klaar zijn, gooien we alles weer dicht. Het is aan de gemeente wat daarna met die informatie gebeurt. Het gaat ons erom dat we weten wat er in de grond zit. Misschien dat in de toekomst iets anders gebeurt, maar op dit moment gaat de archeologie uit van behoud, dat gaat het best onder de grond."Reacties

naam

email

website

Je reactie:

gegevens onthouden   gegegevens vergeten

   

[html toegestaan]