Archief

 kerstlog
 15 december
 16 december
 17 december
 18 december
 19 december
 20 december
 21 december
 22 december
 23 december
 24 december
 25 december
 26 december
Zondag, 22 december 2002

Kerst volgens loggend Nederland
Spockspot en Mariėtte willen een leuke verzamelsite maken van de kerstbomen die loggers en lezers maken thuis. Daarom doen ze een oproep aan loggend en loglezend Nederland om hun boom (of anderszins kerst) te fotograferen en op te sturen zodat deze op de speciale "hoe vieren we kerst 2002"-pagina geplaatst kan worden.
Die van dit jaar heb ik (nog?) niet gefotografeerd, maar die van vorig jaar staat hiernaast.

TV-tip 2: documentaire over de maagd Maria
De maagd Maria
Zondag 22 december 21.00 - 22.00 uur
Van school Kerstspelen tot religieus ikoon, het beeld van Maria -puur en sereen- is over de hele wereld bekend. Ze is waarschijnlijk de meest bekende vrouw die ooit geleefd heeft, aanbeden door miljoenen christenen. Maar wat weten we nu helemaal voer de moeder van Jezus.
De documentarie combineert bijzonder visueel effecten met de laatste ontdekkingen, gedaan door historici en wetenschappers die zich bezig houden met het Nieuwe Testament, en laat ons opnieuw het verhaal van deze opzienbarende vrouw zien.
De documentarie wordt gepresenteerd door Sue Johnston en onderzoekt het verhaal achter de wonderlijke bijbelse vertelling en laat een heel ander Maria zien, dan over het algemeen wordt aangenomen. Maria (of Miriam zoals ze waarschijnlijk heette) zou niet ouder zijn geweest dan een jaar of 12/13 toen ze aan Josef werd verkocht als vrouw. Josef was een oudere man. Niet onderwezen en levend in een periode van politieke beroering, ontdekte dat ze zwanger was voordat ze getrouwd was. Een mogelijk levensbedreigende situatie in die dagen. Maar Maria overleefde om de menselijke opening te worden waardoor, zoals de christenen geloven, God op aarde kon komen. Haar zoon zou de geschiedenis veranderen.
Reactie van Sue Johnston: Het is niet bepaald de Maria die ik verwachtte te vinden. Maar hoewel haar verhaal soms schokkend is, is het haar menselijkheid dat ervoor zorgt dat ze onze affectie verdient.
missgien  email  gienera