Archief

 kerstlog
 15 december
 16 december
 17 december
 18 december
 19 december
 20 december
 21 december
 22 december
 23 december
 24 december
 25 december
 26 december
Donderdag, 19 december 2002
Zin in Kerst
Het Catharijne Convent heeft nog t/m 5 januari een tentoonstelling met als thema: Zin in Kerst: "Kerstmis is een feest met bomen en lichtjes, met kaarsen en sterren, van lekker eten met familie en vrienden. Maar wat is de betekenis van die kerstboom? Waarom hangen we sterren voor de ramen? Waarom eten we eigenlijk zo uit-bundig met kerst, en het liefst aan een tafel vol met kaarsen? En wat gebeurde er nu precies in dat stalletje? Het museum werpt een nieuw licht op oude verhalen en biedt een verrassende 'winkeltocht' langs een aantal 'kerstetalages'."

De Kerstman
In Nederland zien we de kerstman niet zo vaak. Tenslotte komt bij ons Sinterklaas al langs. Maar in feite zijn Sinterklaas en de kerst-man één en dezelfde man. Nederlanders die zich in 1611 in de VS vestigden, introduceerden onze goedheiligman in New York. Sint Nicolaas zou uitgroeien tot de beschermheilige van New York.
Eenmaal ‘geadopteerd’ door de Amerikanen nam de folklore rond ‘Santa’ toe. Zo had de beste man ineens de beschikking over rendieren, inpak-elfjes en een arrenslee. Hij dankt deze attributen onder andere aan de fantasie van kinderboekenschrijver Clement Moore. Een echt leuke vent werd Santa pas aan het begin van de twintigste eeuw. De gezellige dikkerd die wij nu kennen, komt uit de koker van de Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom. Hij ontwierp deze ‘nieuwe’ Santa voor een reclamecampagne, in opdracht van Coca Cola. De man gaat niet voor niets gekleed in rood, wit en zwart, de kleuren van… precies!

Restaurants gaan stille kerst tegemoet
Voor veel restaurants dreigt het een stille kerst te worden. Door de forse prijsstijgingen in de horeca sinds de invoering van de euro blijven Nederlanders massaal thuis. Supermarkten doen echter goede zaken, aldus De Telegraaf.
Restaurants melden een scherpe terugval in het aantal reserveringen voor de kerstdagen. Alleen de toprestaurants zijn vrijwel volgeboekt, in de overige gelegenheden is nog volop plaats. De Koninklijk Horeca Nederland verwacht echter op hetzelfde aantal reserveringen uit te komen als voorgaande jaren.
Volgens het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) kiezen mensen er door de prijsstijgingen in de horeca steeds vaker voor om thuis te dineren en te borrelen. Supermarkten profiteren daarvan en verkochten afgelopen jaar 6 procent meer boodschappen dan vorig jaar. (Bron: Nu.nl)
missgien  email  gienera