Kerstlinks

 kerstkaarten
 kerst: van harte  
 kerstquiz
 kerst4kids
 kerst.pagina
 kerst fonts
 kerst
 tentoonstelling


 xmas4all
 xmas-cams
 xmas-jokes
 xmas resistance

 yule log
 yule lore

 dieren-
 beschermingArchief

 15 december
 16 december
 17 december
 18 december
 19 december
 20 december
 21 december
 22 december
 23 december
 24 december
 25 december
 26 decemberKerstkransje
ReactiesNaam

Website of Email

De BoodschapDonderdag, 26 december 2002: TWEEDE KERSTDAG

Kerstboodschap
De kersttoespraak van Koningin Beatrix kunt u hier nalezen.

Afrikaanse stallen
Het Afrikamuseum, in het nabij Nijmegen gelegen Berg & Dal, heeft tot 12 januari 2003 een tentoonstelling over Afrikaanse kerststalletjes. De kerststallen komen uit ondermeer Ivoorkust, Nigeria, Gabon, Rwanda, Lesotho en Madagascar. Ze zijn vervaardigd uit diverse materialen als hout, brons, klei en steen. Het pronkstuk uit de verzameling is een levensgrote kerstgroep uit Zimbabwe.
Daarnaast is er op 2e kerstdag een gospelkoor: de Congolese zanggroep Messagers du Christ brengt tussen 13.00 en 17.00 uur kerstliederen en andere gospels ten gehore. De tienkoppige groep zingt a capella in het Lingala, Kikongo, Frans en Engels. Hun inspirerende zang zorgde reeds voor vele enthousiaste reacties in binnen- en buitenland.
Het Afrika Museum is op Tweede Kerstdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.


Woensdag, 25 december 2002: EERSTE KERSTDAG
Kersttraditie
Een van de -naar het schijnt- altijd terugkerende zaken van kerstfeest is.... verveling!
Laten we eerlijk wezen: wie van u allen vindt kerst nu eigenlijk leuk? Wie van u had niet veel liever 2 dagen extra vrij gehad per jaar maar dan wel op een tijdstip dat u er behoefte aan heeft? Wie van u allen verveelt zich ook te pletter met kerst? Waarom moet echt alles dicht zijn op eerste kerstdag?
Gelukkig is er de Van Harte Kerstpagina met allemaal anti-verveeltips... ik denk echter dat ik maar eens een boek pak ;-)


Dinsdag, 24 december 2002
Fijne Feestdagen


Ouderwets Gezellige Feestdagen en een Milieuvriendelijk 2003


Maandag, 23 december 2002

Kerst-weetjes
Per jaar worden er ca. 2,8 miljoen kerstbomen in Nederland gekocht, 60% van deze bomen heeft een kluit en 8% van de Nederlandse huishoudens heeft zelfs 2 bomen in huis! 33% van de bomen komen bij een tuincentrum vandaan en 17% wordt bij een straathandelaar gekocht.
De grootste 'kerstboom' van Nederland staat in IJsselstein. De tv-zendmast 'Gerbrandytoren' van IJsselstein wordt jaarlijks versierd met 121 lampjes. De mast meet maar liefst 385 meter en is van verre te zien. De kerstboom wordt zelfs in het Guiness book of Records vermeld als grootste verlichte zendmast van de Benelux.


Sneeuwpop
Moe van het eten, 'gezellig' keuvelen, wijn en tv? Geen versgevallen sneeuw om je mee te vermaken? Bouw dan je eigen virtuele sneeuwpop!


Zondag, 22 december 2002

Kerst volgens loggend Nederland
Spockspot en Mariëtte willen een leuke verzamelsite maken van de kerstbomen die loggers en lezers maken thuis. Daarom doen ze een oproep aan loggend en loglezend Nederland om hun boom (of anderszins kerst) te fotograferen en op te sturen zodat deze op de speciale "hoe vieren we kerst 2002"-pagina geplaatst kan worden.
Die van dit jaar heb ik (nog?) niet gefotografeerd, maar die van vorig jaar staat hiernaast.

TV-tip 2: documentaire over de maagd Maria
De maagd Maria
Zondag 22 december 21.00 - 22.00 uur
Van school Kerstspelen tot religieus ikoon, het beeld van Maria -puur en sereen- is over de hele wereld bekend. Ze is waarschijnlijk de meest bekende vrouw die ooit geleefd heeft, aanbeden door miljoenen christenen. Maar wat weten we nu helemaal voer de moeder van Jezus.
De documentarie combineert bijzonder visueel effecten met de laatste ontdekkingen, gedaan door historici en wetenschappers die zich bezig houden met het Nieuwe Testament, en laat ons opnieuw het verhaal van deze opzienbarende vrouw zien.
De documentarie wordt gepresenteerd door Sue Johnston en onderzoekt het verhaal achter de wonderlijke bijbelse vertelling en laat een heel ander Maria zien, dan over het algemeen wordt aangenomen. Maria (of Miriam zoals ze waarschijnlijk heette) zou niet ouder zijn geweest dan een jaar of 12/13 toen ze aan Josef werd verkocht als vrouw. Josef was een oudere man. Niet onderwezen en levend in een periode van politieke beroering, ontdekte dat ze zwanger was voordat ze getrouwd was. Een mogelijk levensbedreigende situatie in die dagen. Maar Maria overleefde om de menselijke opening te worden waardoor, zoals de christenen geloven, God op aarde kon komen. Haar zoon zou de geschiedenis veranderen.
Reactie van Sue Johnston: Het is niet bepaald de Maria die ik verwachtte te vinden. Maar hoewel haar verhaal soms schokkend is, is het haar menselijkheid dat ervoor zorgt dat ze onze affectie verdient.


Zaterdag, 21 december 2002

TV-tip: documentaire over de drie koningen
Vanavond zendt BBC2 om 21.15 uur een documentaire uit, genaamd The mystery of the three kings waarin een onderzoek naar de waarheid rond de bijbelse drie koningen die gaven kwamen brengen aan baby Jezus wordt gefilmd.

KRO’s Internet grote kerstboom-verkiezing
KRO vraagt iedereen die vindt dat hij/zij de mooiste kerstboom heeft er een (digitale) foto van te maken en deze op tes sturen. Op deze manier ding je mee naar de boeken- of cd-bon ter waarde van €50. Lees er meer over op de website van de KRO


Vrijdag, 20 december 2002

Charles Dickens in Nijmegen
Gedurende drie dagen wordt de Marikenstraat omgetoverd tot Dickensstraat. Er worden verschillende optredens verzorgt door straatmuzikanten, zingende bloemenverkoopsters, en natuurlijk ontbreekt Charles Dickens niet. Drie dagen heerlijke kerststemming op donderdagavond 19, zaterdag 21 en zondag 22 december in de Marikenstraat in Nijmegen.

Israëlische leger blijft met kerst in Bethlehem
De Israëlische strijdkrachten blijven gedurende de kerst in Palestijnse stad Bethlehem. Dat heeft de minister Mofaz van Defensie van de joodse staat vrijdag gezegd tegen de Israëlische radio. De aanwezigheid van de troepen zal wel worden beperkt en de vieringen in de geboorteplaats van Jezus kunnen gewoon doorgaan. Mofaz benadrukte dat de militaire aanwezigheid noodzakelijk, is gezien de aanhoudende dreiging van zelfmoordaanslagen door Palestijnen. De Palestijnse leider Arafat mag (wederom) niet naar Bethlehem voor de kerstmis, zo bleek al eerder deze week.
(bron: ANP, 20/12/02)


Donderdag, 19 december 2002

Zin in Kerst
Het Catharijne Convent heeft nog t/m 5 januari een tentoonstelling met als thema: Zin in Kerst: "Kerstmis is een feest met bomen en lichtjes, met kaarsen en sterren, van lekker eten met familie en vrienden. Maar wat is de betekenis van die kerstboom? Waarom hangen we sterren voor de ramen? Waarom eten we eigenlijk zo uit-bundig met kerst, en het liefst aan een tafel vol met kaarsen? En wat gebeurde er nu precies in dat stalletje? Het museum werpt een nieuw licht op oude verhalen en biedt een verrassende 'winkeltocht' langs een aantal 'kerstetalages'."

De Kerstman
In Nederland zien we de kerstman niet zo vaak. Tenslotte komt bij ons Sinterklaas al langs. Maar in feite zijn Sinterklaas en de kerst-man één en dezelfde man. Nederlanders die zich in 1611 in de VS vestigden, introduceerden onze goedheiligman in New York. Sint Nicolaas zou uitgroeien tot de beschermheilige van New York.
Eenmaal ‘geadopteerd’ door de Amerikanen nam de folklore rond ‘Santa’ toe. Zo had de beste man ineens de beschikking over rendieren, inpak-elfjes en een arrenslee. Hij dankt deze attributen onder andere aan de fantasie van kinderboekenschrijver Clement Moore. Een echt leuke vent werd Santa pas aan het begin van de twintigste eeuw. De gezellige dikkerd die wij nu kennen, komt uit de koker van de Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom. Hij ontwierp deze ‘nieuwe’ Santa voor een reclamecampagne, in opdracht van Coca Cola. De man gaat niet voor niets gekleed in rood, wit en zwart, de kleuren van… precies!

Restaurants gaan stille kerst tegemoet
Voor veel restaurants dreigt het een stille kerst te worden. Door de forse prijsstijgingen in de horeca sinds de invoering van de euro blijven Nederlanders massaal thuis. Supermarkten doen echter goede zaken, aldus De Telegraaf.
Restaurants melden een scherpe terugval in het aantal reserveringen voor de kerstdagen. Alleen de toprestaurants zijn vrijwel volgeboekt, in de overige gelegenheden is nog volop plaats. De Koninklijk Horeca Nederland verwacht echter op hetzelfde aantal reserveringen uit te komen als voorgaande jaren.
Volgens het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) kiezen mensen er door de prijsstijgingen in de horeca steeds vaker voor om thuis te dineren en te borrelen. Supermarkten profiteren daarvan en verkochten afgelopen jaar 6 procent meer boodschappen dan vorig jaar. (Bron: Nu.nl)


Woensdag, 18 december 2002
Ontdekt
Het kerstlog is ontdekt, zo zag ik aan mijn stats. Mag ik alle linkers hartelijk bedanken??

De Feiten van het Joelfeest

  • Joel: de Winter Zonnewende, Yuletide (Teutoons), Alban Arthan (Oud-Schots);
  • Joel valt zo goed als samen met het christelijke kerstfeest;
  • De Joelboom is waarschijnlijk de meest gewone traditie die nog bestaat uit de Oude Tijden. ;
  • Joelvierenden brachten de levende boom mee in huis zodat de bosgeesten een plek zouden hebben om gedurende de koudste periode van het jaar een plek zouden hebben om warm te blijven. Er hingen belletjes in de boom zodat je het zou merken als er een bosgeest aanwezig was;
  • Voedsel en andere gaven werden aan de takken gehangen zodat de bosgeesten iets te eten zouden hebben en de vijfpuntige ster, het pentagram - het symbool van de vijf elementen, werd in de top van de boom geplaatst;
  • De seizoenskleuren, rood en groen, zijn ook van heidense afkomst, evenals het geven van cadeaus;
  • Een minder bekende traditie is die van het branden van het Joelhout. Magische symbolen werden in het hout gekerfd voordat het in brand werd gestoken op de avond voor Yule en bleef branden tot de volgende morgen. Joel wordt gevierd met vuur omdat het een Zonnefeest is. Een stuk van het verbrande Joelhout wordt bewaard en het hele jaar in huis gehouden. Dat stuk wordt het volgende jaar gebruikt om het nieuwe Joelhout aan te steken;
  • Tegenwoordig wordt er, in plaats van een Joelhout, meestal een Joelkaars gebruikt: een grote rode kaars (de grootste die je kunt vinden) met daarop symbolen gekerfd. De Joelkaars wordt versierd met hulst en klimop, maretak en rozemarijn. Dan wordt de Joelkaars op een centrale plaats in het huis geplaatst en blijft de kaars de hele nacht branden om een voorspoedig jaar vol warmte en licht af te roepen;
  • Joel is de viering van de hergeboorte van de zon: de god (= de zon) die stierf bij Samhain (=hallowe'en) wordt weer geboren uit de maagdelijke godin (=de aarde). Dit is de tijd van het nieuwe jaar: de godin heeft de wiel van het jaar weer op het beginpunt gesteld en een nieuw jaar begint. Het is de kortste dag van het jaar en na de hergeboorte van de god worden de dagen weer langer;
  • Joel is een tijd van nieuwe doelen stellen en het achterlaten van oude, meest pijnlijke, zaken.


Dinsdag, 17 december 2002
Kerstwens


Yule - het originele kerstfeest
De Germanen vierden rond 25 december midwinter- of joelfeesten. Feesten van dankbaarheid voor wat geweest was en hoop voor wat nog komen moest. Ze duurden 13 dagen en 12 nachten (van 24/12 tot 6/1) en sloten direct aan op de slachttijd. Er werd niet gewerkt, maar wel veel gegeten, gedronken en lawaai gemaakt. Het lawaai was bedoeld om de geesten die tegen het einde van het jaar tevoorschijn komen te verjagen.
Er brandden voortdurend enorme vreugdevuren waarop brandoffers werden gebracht aan de goden, godinnen, schimmen en doden. Alles werd versierd met groenblijvende takken en twijgen, die gezien wer-den als symbool van vruchtbaarheid en ver-jager van geesten en ziekte. Niet alleen de Germanen kenden deze midwinterfeesten en symboliek, ook Romeinen, Egyptenaren en nog veel meer volken vierden in de winter dit 'feest van het licht.'
Pas in 381 kwam het Christelijke element om de hoek kijken: men koos 25 december als geboortedag van Christus. Voor 381 werd alleen Zijn kruisiging, besnijdenis en wederopstanding herdacht en gevierd. Het heidense 'feest van het licht' versmolt vervolgens met het chris-telijke 'feest van de vrede'. De kerk maakte op deze manier handig gebruik van de enorme populariteit van de joelfeesten om het chris-tendom verder te verspreiden.


Maandag, 16 december 2002
Kerstdiner scoort hoger dan nachtmis
Als Nederlanders Kerstmis vieren, komt de kerk pas op de derde plaats. Dat meldde het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt zon-dagavond na een representatieve enquête onder 450 personen. Een meerderheid van 65% vindt het samenzijn met familie het belangrijkst en de helft associeert het feest met lekker eten. Naar de kerk gaan, vindt slechts een op de vier echt bij Kerstmis passen. Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Kaski, een onderzoeksbureau voor godsdienst en levens-beschouwing, blijkt ook dat de helft van de Nederlanders geen religieuze betekenis verbindt aan de kerstdagen. Wel weet bijna iedereen (89%) dat met Kerstmis de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Ook is het voor 62%van de ondervraagden de meest aansprekende feestdag. Oudjaar (24%) en Koninginnedag (8%) staan ver in de schaduw. De groep van 60-plussers vindt Kerstmis een stuk minder leuk dan de gemiddelde Nederlander wegens de gevoelens van eenzaamheid en het donkere en koude jaargetij. (Bron: Nu.nl)


Zondag, 15 december 2002
Een Vrolijk Welkom op mijn Kerstlog
Dit kerstlog zal handmatig worden bijgewerkt en een reactie-mogelijkheid is er dan ook (nog?) niet. Wat gaat er hier allemaal komen? Ik weet het nog niet, behalve dat alles was ik hier post op een of andere manier met het kerst-/joel-/lichtfeest te maken heeft.

Boom
Hij staat er weer, in ons huis: de paarse boom.
De afgelopen week heb ik met T. wat aanvullende opvulling gekocht en eergisteren hebben we een kunstboom in huis gehaald. Een kunstboom?? Ja! Een kunstboom!
Deze boom is milieuvriendelijker dat echte bomen, die elk jaar opnieuw moeten sneuvelen in het kerstgeweld. Bovendien is hij gemaakt van gerecycelde PET-flessen! De komende 10 jaar kunnen wij vooruit ;-)
missgien  email  gienera